Antena 3 CNN Economic Biz News UE cere Rusiei să îşi modernizeze economia

UE cere Rusiei să îşi modernizeze economia

UE cere Rusiei să îşi modernizeze economia
02 Iun 2010   •   18:36

Rusia trebuie să îşi modernizeze economice şi să elimine protecţionismul pentru a obţine accesul la investiţii occidentale, apreciază Uniunea Europeană.

Rusia şi UE au lansat un program pentru a impulsiona investiţia occidentală şi tehnologia de care Moscova are mare nevoie pentru a diminua dependenţa sa de resurse naturale. Dar oficialii UE au avertizat Moscova că trebuie să adere la regulile comerciale de bază dacă doreşte ca "Parteneriatul pentru Modernizare " să funcţioneze.

"Modernizarea Rusiei trebuie să devină o realitate şi trebuie să urmeze anumite modele pentru a evita protecţionismul," aprecia preşedintele UE, după summitul Rusia-UE.
Detaliile au fost vagi despre noul program, despre care oficialii europeni au arătat doar că ar putea creşte comerţul şi să protejeze drepturile de proprietate intelectuală, printre altele.
Medvedev a vorbit pentru prima dată despre ?un parteneriat pentru modernizare? în noiembrie, la ultimul summitul Rusia-UE la Stockholm. Ideea se suprapune peste programul său intern de abandona economia ?primitivă? a Rusiei bazată pe petrol şi să facă ţara competitivă global.
Rusia doreşte transferul de tehnologie şi călătorii fără viza ca parte a unor relaţii mai bune cu Europa. UE insistă pe includere democratizării şi drepturilor omului pe agendă.
Uciderea jurnaliştilor şi activiştii pentru drepturile omului din Rusia sunt ?o mare preocupare pentru publicul european,? arăta Van Rompuy .
La conferinţa de presă de după summit, liderul rus Dmitri Medvedev arăta că o cheie pentru îmbunătăţirea relaţiilor comerciale este intrarea Rusiei în OMC.
rEl sublinia însă că discuţiile OMC cu SUA ?nu sunt uşoare,? iar calitatea de membru al organizaţiei nu ar trebui folosită ?ca morcov pentru un comportament bun.?
Referitor la vize, Kremlin se arăta dispus de a elimina ?mâine? restricţiile de viză pentru cetăţenii UE, în timp ce Van Rompuy a calificat abolirea regimului de vize ca fiind ?un obiectiv pe termen lung.?
Rusia este cel de-al treilea partener comercial al EU, după SUA şi China. Volumul de schimburi a ajuns anul trecut la 236 miliarde dolari, în scădere cu 38 procente faţă de 2008.
Rusia livrează 45% din importul de gaz natural pentru UE şi 33 procente din petrol. În acelaşi timp, 70 procente din exportul de gaze rusesc şi 88 la sută din cel de ţiţei merg spre blocul european.
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close