Antena 3 CNN Economic Biz News UE atacă speculatorii, acuzaţi de implicare în criza Greciei

UE atacă speculatorii, acuzaţi de implicare în criza Greciei

UE atacă speculatorii, acuzaţi de implicare în criza Greciei
11 Mar 2010   •   10:49

Comisia Europeană va aborda problema tranzacţiilor speculative acuzate pentru agravarea situaţiei datoriei Greciei.
"Comisia a lucrat activ cu statele membre ale zonei euro pentru a desemna un mecanism pe care Grecia l-ar putea folosi în caz de nevoie," declara şeful Comisie Europene, Jose Manuel Barroso.
El a mai arătat că se planifică şi un fond monetar european, bazat pe modelul FMI, pentru a preveni o repetare a instabilităţii în zona euro.
De altfel, cancelarul german Angela Merkel, arăta că fondul european pentru a salva statele din zona euro va trimite un semnal clar pieţelor speculative că uniunea valutară nu se va destrăma.
Ea preciza că această criză forţează Uniunea Europeană să facă schimbări ce permite politici economice coerente.
De asemenea, oficialii europeni au cerut SUA să se alăture acţiunii contra speculatorilor.
Casa Albă declara înainte de o întâlnire cu premierul Greciei că criza fiscală a acestui stat "poate şi trebuie " să fie rezolvată în Uniunea Europeană. "Ei posedă capacităţile de a rezolva acest lucru," declara purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs .
Premierul grec George Papandreou arăta duminică că preferă o ?soluţie europeană" la dificultăţile sale financiare, în loc să apeleze la FMI.

Cea mai grea perioadă a crizei financiare din Grecia a luat sfârşit, iar celelalte state europene nu vor avea astfel de probleme, a declarat miercuri fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE) Romano Prodi, citat de Bloomberg.
"Pentru Grecia, problema a luat sfârşit. Nu văd alte cazuri similare în Europa. Nu cred că există vreun motiv să credem că eurosistemul se va prăbuşi sau va avea mult de suferit din cauza Greciei", a arătat Prodi, de asemenea fost premier al Italiei, într-un interviu acordat Bloomberg la Shanghai.

Fostul înalt oficial european a mai afirmat că autorităţile elene au făcut eforturi pentru reducerea deficitului bugetar al Greciei, care a ajuns anul trecut la 12,7% din Produsul Intern Brut (PIB), cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close