De asemenea, va crea mecanisme pentru statele membre să lucreze împreună să facă faţă unor posibile sistări ale furnizării de gaze. În acest sens se cere un schimb liber de gaze peste graniţe în caz de crize.
?Creşterea securităţii energetice va fi una din priorităţile de top în anii următori. Trebuie să lucrăm cât mai bine, dar să ne pregătim pentru ce e mai rău?, declare preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Se va cere tuturor statelor membre să aibă o autoritate competentă care să fie responsabilă pentru monitorizarea livrărilor de gaz, evlauarea riscurilor, stabilirea unor măsuri prevenitive şi a unor planuri de urgenţă.
Statele vor fi obligate să colabereze în cazul unei crize.
Astfel, statele UE vor trebui să construiască, până în 2014, noi infrastructuri de gaz pentru a rezista în cazul sistării furnizării de gaze timp de 60 de zile de iarnă.
Comisarul european pe energie, Andris Piebalgs, a subliniat că UE ar putea stabili noi măsuri, printre care noi rute de livrare a gazului sau terminale pentru gaz lichefiat care să fie livrat pe mare. Ea arăta că cele mai mari provocări, unde trebuie făcute cele mai mari investiţii le prezintă Lituania and şi Slovenia.
Sub noile reguli Comisia Europeană va declara Urgenţă Comunitară dacă UE pierde peste 10 procente din importurile de gaze naturale.
Propunerile cer aprobarea Parlamentului European şi a statelor membre, multe dintre care sunt reticente în a ceda controlul livrărilor de gaze.