Antena 3 CNN Economic Biz News UE a autorizat cultivarea de cartofi modificaţi genetic

UE a autorizat cultivarea de cartofi modificaţi genetic

UE a autorizat cultivarea de cartofi modificaţi genetic
03 Mar 2010   •   16:58

Comisia Europeană a aprobat, marţi, cultivarea de cartofi modificaţi genetic, dar ecologiştii şi unii miniştri europeni au criticat aşa numitele "frankenalimente". Prima aprobare de alimente modificate genetic în Europa în 12 ani a fost criticată de grupul Prietenii Pământului şi altele asemenea ca fiind o ameninţare la sănătatea umană, deşi cartofii nu vor fi destinaţi consumului uman.
"Este o zi proastă pentru cetăţenii europeni şi mediu," se arăta într-un comunicat referitor la aprobarea primită de cartoful Amflora, ce este dezvoltat de gigantul chimic german BASF.
Comisia Europeană a aprobat de asemenea trei produse de porumb modificat genetic să fie plasate pe piaţa europeană, deşi acestea nu sunt cultivate în Europa.
Cerealele şi legumele modificate constituie un subiect de dispută în Europa, iar comisia sublinia că Amflora va fi folosit doar în ?scop industrial?, inclusiv hrana animalelor.
"Suntem împotriva deciziei luată de Comisia Europeană," arăta ministrul italian al agriculturii Luca Zaia .
Anterior cartofului, doar MON 810, o tulpină de porumb modificat genetic de către Monsanto, a fost autorizat să fie cultivat în Europa din 1998.
Comisia arăta că decizia sa se bazează pe volumul considerabil de dovezi ştiinţifice. Comisarul european pentru Politica Consumatorului şi Sănătate, John Dalli, că s-a efectuat o analiză amănunţită, iar organismul european pentru siguranţa alimentară sublinia că acest soi de cartof este sigur pentru orice fel de consum. Acesta este menit a produce amidon industrial.
Ecologiştii acuză că Amflora "poartă o controversată genă de rezistenţă antibiotică despre care nu se poate garanta că nu va intra în lanţul alimentar."
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close