Cota unică ar putea fi redusă şi TVA ar putea fi majorată din nou. Acesta este un scenariu care ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, dacă FMI aprobă planul guvernului Boc. Surse din cadrul coaliţiei de guvernământ au declarat pentru Evenimentul Zilei că au în vedere reducerea cotei unice atât pe venituri, cât şi pe profit, la 10%.
Chiar dacă ministrul Sebastian Vlădescu spunea zilele trecute că sistemul de taxe şi impozite nu va fi modificat, coaliţia de guvernare se pare că doreşte reducerea cotei unice la 10% şi creşterea TVA la 25%.
Prin această măsură, ar putea fi introduse noi impozite în agricultură, cum ar fi taxa pentru nelucrarea pământului. Totodată, şi impozitele pe proprietăţile imobiliare ar putea fi mărite, de la 1 ianuarie 2011.
Sursele guvernamentale citate de Evenimentul Zilei au declarat că decizia va fi luată însă în acord cu FMI, care vrea măsuri clare de realizare a veniturilor bugetare, iar TVA, din punctul lor de vedere, e o sursă sigură, deşi majorarea TVA va reduce consumul fiscalizat.
Reducerea cotei unice este văzută în coaliţie drept cel mai important element de susţinere a creşterii economice şi de atragere a investiţiilor străine, fără de care nu se poate relua creşterea economică.
Andreea Paul Vass, conslierul premierului, a postat recent pe blogul său o analiză în care arată că o cotă unică redusă la 10% începând cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la încasările bugetare.
Potrivit consilierului, unul dintre avantajele reducerii cotei unice constă într-o colectare suplimentară de venituri publice de cel putin 0,45% din PIB prin diminuarea cu o cincime a muncii la negru pe termen scurt.
Cu o cotă de impozitare de 10%, România se va clasa pe aceeaşi poziţie cu Bulgaria, astfel creându-se premisele pentru atragerea unor investiţii străine, având în vedere că forţa de muncă a devenit mai ieftină acum, în urma reducerilor aplicate.
Antena 3