Guvernanţii au şi o explicaţie pentru viitorul impozit - vor să reducă evaziunea fiscală şi să oblige firmele care nu declară profit să plătească taxe la stat.
Hotelierii, în schimb, se plâng că noul impozit i-ar putea falimenta, având în vedere că viitorul impozit pe camera de hotel ar putea fi cuprins între 42 şi 200 euro pe camera, pentru unităţile din Bucureşti. Pe litoral însă, fiecare hotelier va plăti între 15 şi 66 de euro, în timp ce în staţiunile montane, taxa ar putea fi şi de 82 euro.
Impozitul va fi calculat în funcţie de numărul de stele, zonă şi sezonalitate. De exemplu, un hotel de cinci stele, aflat în centrul Capitalei, va plăti anual 60.000 de euro. O unitate cu acelaşi număr de camere, dar aflată la periferie, va plăti în jur de 50.000 de euro.
Taxa scade şi mai mult dacă hotelul este de trei stele. Pentru 300 de camere, în centrul Capitalei, taxa anuală este de 22.500 de euro. Pe litoral scade până la 7.400 de euro pe an, în timp ce la munte va fi de 9.000 de euro.
În prezent, hotelurile şi pensiunile care au cifră de afaceri sub 65.000 de euro plătesc un impozit de 3% pe cifra de afaceri. Dacă depăşesc acest volum, sunt impozitate cu 16% pe profit.