South Stream poate să devanseze astfel Nabucco, menit să transporte gaze din Azerbaidjan şi Asia Centrală pentru a reduce dependenţa Europei de Rusia, şi va ocoli Ucraina, una dintre principalele rute de tranzit al gazelor ruseşti.
Gazoductul South Stream trebuie să treacă prin apele teritoriale ale Turciei, care este participantă la proiectul Nabucco, pentru a ajunge în sud-estul Europei.
"Aş vrea să mulţumesc guvernului turc pentru decizia de a permite construcţia South Stream în zona economică a Turciei", a declarat premierul rus Vladimir Putin la Moscova.
Decizia Turciei, unul dintre cei mai mari clienţi pentru gazele ruseşti, a fost neaşteptată în condiţiile în care a anunţat în noiembrie că nu va prelungi unul din contractele cu Gazprom, pentru 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a acordat Rusiei permisiunea de a construi South Stream în apele teritoriale ale Turciei, în timp ce directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că grupul va prelungi două acorduri pe termen lung care vor majora livrările către Turcia cu 2 miliarde de metri cubi, la 27 de miliarde de metri cubi pe an.
Aceste livrări vor include 3 miliarde de metri cubi de gaze care vor fi livrate printr-o conductă care tranzitează Ucraina, România şi Bulgaria. Turcia intenţiona iniţial să reducă achiziţiile de gaze prin această conductă.
Miller s-a întâlnit marţi cu Yildiz la Ankara şi nu este clar dacă Gazprom a făcut concesii pentru a obţine acordul destinat South Stream.
Analiştii cred că proiectul South Stream, pentru care Gazprom a alocat 10 miliarde de euro (13,1 miliarde dolari) în programul de investiţii aferent perioadei 2012-2014, este prea costisitor şi motivat politic, pentru creşterea influenţei în Europa.