Antena 3 CNN Economic Biz News Tun de 50 de miliarde de euro sau ce putea face guvernul cu banii de la Haga

Tun de 50 de miliarde de euro sau ce putea face guvernul cu banii de la Haga

3 minute de citit Publicat la 10:24 06 Feb 2009 Modificat la 10:24 06 Feb 2009
Tun de 50 de miliarde de euro sau ce putea face guvernul cu banii de la Haga
Planul bugetului anticriză prezentat de guvern prevede costuri bugetare de 51,9 miliarde lei, adică 13 miliarde de euro, iar cea mai mare parte este destinată investiţiilor, pentru a stimula creşterea economică. Proiectulul a fost semnat de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi de cel al Justiţiei, Cătălin Predoiu şi cuprinde un capitol despre măsurile anticriză anunţate de cabinetul Boc, transmite NewsIn.
Potrivit agenţiei de presă, măsurile pentru relansarea şi stimularea creşterii economice se ridică la 42,1 miliarde lei (10,5 miliarde euro) şi cuprind alocarea a 10,2 miliarde euro pentru investiţii.
Actualul guvern are în vedere şi perfecţionarea mecanismului de absorbţie a fondurilor comunitare, prin înfiinţarea unui grup interministerial pentru gestionarea aborbţiei fondurilor comunitare, sub conducerea directă a primului ministru şi a vicepremierului.
Cabinetul Emil Boc a luat măsuri şi în ceea ce priveşte neimpozitarea profitului reinvestit începând cu trimestrul al doilea al acestui an, care va costa bugetul 0,7 miliarde lei.
În pachetul anticriză mai sunt incluse şi măsuri privind operaţionalizarea fondului de garantare pentru IMM-uri, înfiinţarea fondului de contragarantare şi alocarea de la buget, în 2009, a aceluiaşi volum de fonduri pentru promovarea exporturilor ca în 2008, respectiv 0,26 miliarde lei.
Tunul de 50 de miliarde de euro
Bugetul anticriză al Executivului ar fi mult mai relaxat dacă România s-ar folosi de resursele petroliere şi de gaze naturale câştigate la Marea Neagră, în procesul cu Ucraina. România a obţinut la Haga aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol, care pot fi exploatate din cei 9.700 de kilometri pătraţi de platou continental.
Potrivit unei hotărâri de guvern, adoptată în şedinţa din 12 noiembrie 2008, a cabinetului Tăriceanu, perimetrele XIII Pelican si XV Midia, situate în zona disputată la Haga, sunt concesionate firmei canadiene Sterling Resourcess Ltd prin Midia Resources, o firmă cu un capital de 200 de lei, fără angajaţi, cu o cifră de afaceri nulă în 2007. Sucursala Sterling Resouces Bucureşti a fost radiată. ultima înregistrare în Regisrul Comerţului figurând din 19 ianuarie 2009.
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a spus că potenţialul afacerii din Marea Neagră variază între 20 şi 50 miliarde de euro.
Câştigul resurselor din Marea Neagră aduc un plus de 10% la zăcămintele actuale ale ţării, asigurând o producţie pe 9 ani.
În ceea ce priveşte gazele naturale, rezervele dovedite de gaze naturale are României se ridică la 150 de miliarde metri cubi, potrivit ANRM. Câştigul din Insula Şerpilor adaugă 70 de miliarde de metri cubi rezervelor existente. Pretul stabilit de ANRG pentru gazul intern este de aprox 180 dolari, deci zăcământul ar valora, la un preţ de 180 USD/mc, 12.6 miliarde USD, şi 35 miliarUSD la un preţ de import de 500 USD/mc.
Câştigul efectiv al României vine din redevenţă, preţul pe care companiile cărora li s-au concesionat resursele îl vor plăti statului. Redevenţa se ridică la 10-15% din valoarea producţiei, în cazul în care nu se va negocia ca în cazul privatizării PETROM, unde pe o perioada de 10 ani nu este calculată o redevenţă fixă raportată doar la cantitatea producţiei, nu şi la valoare.
Anual, România încasează venituri din redevenţe de 275 mil dolari.
Măsurile prevăzute în bugetul anticriză al cabinetului Boc:
  • costuri bugetare de 51,9 miliarde lei (13 miliarde de euro) măsurile pentru relansarea şi stimularea creşterii de 42,1 miliarde lei (10,5 miliarde euro)
  • 10,2 miliarde euro pentru investiţii
  • 0,23 miliarde lei pentru continuarea şi extinderea programului Rabla. Suma acordată pentru o maşină creşte de la 3.000 de lei, la 3.800 lei. Programul este disponbiil şi pentru maşinile mai vechi de 10 ani
  • includerea în bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale instituţiilor şi agenţiilor guvernamentale
  • modificarea tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare publice
  • suplimentarea bugetului activităţii de cercetare-dezvoltare la prima rectificare bugetară din 2009.
    Antena3.ro

×
x close