Antena 3 CNN Economic Biz News Trei motive pentru care Europa Centrala si de Est ar trebui sa reziste mai bine furtunii decat dupa falimentul Lehman

Trei motive pentru care Europa Centrala si de Est ar trebui sa reziste mai bine furtunii decat dupa falimentul Lehman

Catalin Ciocan
4 minute de citit Publicat la 13:01 17 Oct 2011 Modificat la 13:01 17 Oct 2011
Trei motive pentru care Europa Centrala si de Est ar trebui sa reziste mai bine furtunii decat dupa falimentul Lehman
Sursa: Erste Group
La trei ani de la prabusirea bancii de investitii americane Lehman Brothers, piata financiara este perturbata de o noua furtuna, dar analistii Erste Group cred ca exista trei motive pentru care de aceasta data Europa Centrala si de Est ar trebui sa reziste mai bine comparativ cu zona euro.   

 “La o prima vedere, situatia actuala din Europa Centrala si de  Est poate parea asemanatoare cu cea din perioada post-Lehman, deoarece canalele de contagiune raman  aceleasi – posibila prabusire a cererii globale si oprirea brusca sau chiar inversarea fluxurilor de capital. Asadar,  daca economia din zona euro franeaza brusc, Europa Centrala si de Est nu va evita contagiunea. Dar exista trei  motive pentru care regiunea Europei Centrale si de Est ar trebui sa reziste mai bine de aceasta data (comparativ  cu zona euro) decat in perioada post-Lehman: niveluri mult mai reduse ale datoriei publice, imbunatatirea  consolidarii fiscale si diminuarea deficitelor de cont curent”, spune Juraj Kotian, co-director Cercetare Macro/Fixed  Income ECE in cadrul Erste Group.

Grupul austriac are o expunere puternica pe tarile din zona ECE, in Romania detinand cea mai mare banca de pe piata, BCR.
 
1.  Nivelul datoriei chiar conteaza – statele din  ECE sunt mult mai putin indatorate decat cele economiile din Vest

Analistii de la Erste subliniaza ca niciunul din cele opt state din regiunea ECE  nu se afla intr-o situatie atat de problematica precum statele de la periferia zonei euro in ceea ce priveste dezechilibrele contului curent, sustenabilitatea datoriei publice sau eventualele expuneri din sectorul bancar. Acest argument era partial valabil si in 2009,  dar la momentul respectiv pietele ignorau complet faptul ca tarile ECE sunt  mult mai putin indatorate decat guvernele sau sectorul privat din zona euro.

“Situatia actuala  arata ca pietele fac in prezent o diferentiere mult mai buna intre state in functie de nivelul datoriei acestora. De exemplu, ratingurile pentru Romania si Cehia au fost imbunatatite ca recunoastere a progresului de consolidare fiscal”, spun analistii Erste Group.

2. Deficitele bugetare structurale s-au imbunatatit considerabil 

Deficitele fiscale ale statelor din Europa Centrala si de Est au crescut in timpul crizei, dar s-au mentinut cu mult  sub nivelurile din statele cu probleme din zona euro, potrivit raportului de analiza al Erste Group. Analistii spun ca  rezultatul cel mai remarcabil a fost obtinut in Romania, unde deficitul structural a fost redus de la aproape 9% din PIB in 2007 la aproximativ 3,3% din PIB, conform estimarilor Comisiei Europene pentru 2011. 
 
“Ce alte elemente au mai facut ca  statele din ECE sa se situeze intr-o  pozitie mult mai buna comparativ cu socul post-Lehman? Este vorba de  reducerea deficitelor de cont curent, fostul «calcai al lui Ahile» al unor tari  din regiune. Deficitul de cont curent  al Romaniei a scazut de la aproape  14% la sub 5% din PIB, de la 7% la  1,4% in Croatia, iar acest indicator s-a transformat in cazul Ungariei  intr-un excedent de 2,8% din PIB,  comparativ cu un deficit de 7% din  PIB in 2007. Acest lucru a redus  substantial nevoile de noi finantari externe ale  tarilor din Europa Centrala si de Est, din cauza carora au fost atat de vulnerabile in trecut. Progresul s-a realizat mult mai repede decat in unele tari periferice”, explica Kotian.

3.
Componenta ciclica a PIB este redusa – magnitudinea unei posibile incetiniri economice este mica

Economiile din regiunea ECE se afla in intr-un stadiu complet diferit al ciclului economic comparativ cu trei ani in urma, ceea ce inseamna ca scaderea actuala a activitatii are un impact mai putin sever asupra cresterii economice. In 2008, investitiile si stocurile se situau la niveluri extrem de ridicate si au facut ca economiile sa se situeze peste  nivelul potential al PIB. Economiile functioneaza in prezent aproape sau sub potential si, prin urmare, PIB-ul nu se va reduce atat de puternic in cazul unui soc extern.

Analistii din cadrul Erste Group considera ca incetinirea economica are sanse reduse sa se repete la o asemenea amploare avand in vedere ca ratele investitiilor au scazut deja considerabil – de la varful de 30% din PIB inregistrat inaintea crizei la un nivel mai neutru de 20% din PIB.

Din cauza perspectivelor globale sumbre, analistii Erste au revizuit recent in scadere estimarile pentru ECE.  Totusi, regiunea ECE ar trebui sa depaseasca cresterea zonei euro anul viitor, exceptie facand Ungaria, unde  incertitudinea legislativa ramane ridicata. Cresterea PIB-ului in cele opt economii din Europa Centrala si de Est  urmeaza sa incetineasca anul viitor la un nivel mediu de 2,6% pe an, de la estimarea de 2,8% asteptata pentru  2011, pe baza unei cresteri de 0,9% a zonei euro, cu riscuri in sensul reducerii acesteia. BCR si-a redus recent prognozele de crestere economica pentru Romania, de la 2,9% la 1,9% pentru 2012 si de la 3,6% la 2,8% pentru 2013.

“Este greu de crezut ca daunele provocate de progresul lent in rezolvarea crizei datoriilor din zona euro ar putea fi inversate complet. Totusi, daca se va gasi o solutie care ar putea calma pietele, aceasta ar putea deschide calea pentru unele banci centrale din ECE sa reduca dobanda de politica monetara. Credem ca tarile ECE sunt mult mai pregatite sa faca fata crizei decat erau in urma cu trei ani. Datorita reducerii dezechilibrelor fiscale si externe, contractia economica nu ar trebui sa fie la fel de severa ca in 2009”, a conchis Juraj Kotian.
 

×
x close