Ministerul Transporturilor va majora cu 400 milioane lei capitalul social al CFR Călători, bani destinaţi plăţii tarifului de utilizare a infrastructurii către CFR SA, iar această companie îşi va achita obligaţiile fiscale şi va stinge o datorie de 92 milioane lei către E.ON Gaz Distribuţie, informează Mediafax.
Suma de 400 milioane lei se alocă din bugetul Ministerului Transporturilor pe anul 2013 pentru majorarea capitalului social al CFR Călători, cu destinaţia plăţii tarifului de utilizare a infrastructurii către CFR SA, companie care administrează infrastructura feroviară.
Din banii primiţi de la CFR Călători, CFR SA va achita obligaţiile către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj precum şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, inclusiv datoriile restante ale filialelor.
De asemenea, CFR SA va achita 92,3 milioane lei către.E.ON Gaz Distribuţie ca urmare a preluării prin contract de cesiune de creanţă de către E.ON Gaz Distribuţie a creanţei de la E.ON Energie România, în calitate de cedent.
Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2013 al CFR Călători, aprobat în luna iulie prin hotărâre de guvern, prevede venituri totale de 2 miliarde lei, cheltuieli de 2,4 miliarde lei şi o pierdere de 400 milioane lei.
Potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor, compania a înregistrat anul trecut venituri de 1,99 miliarde lei (în scădere cu 22% faţă de 2011), cheltuieli de 2,98 miliarde lei (mai mari cu 16%) şi o pierdere de 992 milioane lei, de la un profit net de 1,5 milioane lei în anul precedent. Afacerile CFR Călători s-au plasat la 1,66 miliarde lei în 2012, în scădere cu aproape 24%.
CFR Călători a anunţat recent că a avut în primul semestru pierderi de 139 milioane lei, în scădere faţă de rezultatul negativ de 200 milioane lei raportat la jumătatea anului trecut. Evoluţia a fost determinată printre altele de reducerea unor linii neprofitabile sau cu slabă productivitate, scăderea consumului de motorină şi diminuarea cheltuielilor cu personalul, prin scăderea numărului de angajaţi, fără concedieri colective.
Preţurile biletelor de tren au crescut diferenţiat de la 1 septembrie, cu până la 10%, măsura, aprobată prin ordin al ministrului Transporturilor, luând în calcul evoluţia inflaţiei şi majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Călători, cu combustibili, energie sau piese.
Ministerul Transporturilor majorează cu 400 milioane lei capitalul social al CFR Călători pentru stingerea de arierate
Ministerul Transporturilor /MT/ va majora cu 400 milioane lei capitalul social al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători", suma fiind destinată plății tarifului de utilizare a infrastructurii către Compania Națională de Căi Ferate 'CFR', potrivit notei de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice /MFP/.
CFR SA va utiliza banii primiți astfel de la CFR Călători pentru achitarea obligațiilor către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru șomaj precum și bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, inclusiv pentru achitarea obligațiilor restante ale filialelor proprii care înregistrează restanțe la aceste bugete.
De asemenea, CFR SA va achita suma de 92,295 milioane lei către societatea E.ON Gaz Distribuție, ca urmare a preluării prin contract de cesiune de creanță de către E.ON Gaz Distribuție — S.A a creanței asupra Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA de la E.ON Energie România.
Pe de altă parte, achitarea sumei către E.ON Gaz Distribuție de către CFR SA este condiționată de plata de către E.ON Gaz Distribuție, din fonduri proprii, a dividendelor cuvenite Ministerului Economiei, în sumă de 92,295 milioane lei într-un cont special distinct deschis pe numele ministerului la Trezoreria Municipiului București.
Practic, prin acest mecanism, sunt stinse 'în lanț' arieratele menționate.
Conform bugetului de venituri și cheltuieli pe 2013, aprobat în iulie de guvern, SNTFC CFR Călători SA are venituri totale estimate ușor peste două miliarde lei în acest an și cheltuielile totale de 2,4 miliarde lei, cu o pierdere de 400 de milioane lei, nivelul sumei cu care va fi suplimentat capitalul social la rectificare.
La rectificarea bugetară, Ministerul Transporturilor pierde 134,3 milioane de lei, diminuarea fiind cauzată de execuția bugetară aferentă primelor opt luni ale anului, în principal la titlul 55 'Alte transferuri', unde vor fi cu 225,1 milioane de lei mai puțin. De asemenea, s-a avut în vedere asigurarea sumei de 190 milioane lei pentru pentru finanțarea în anul 2013 a proiectelor de investiții la magistralele de metrou. AGERPRES (AS-autor: Ady Ivașcu, editor: Mariana Nica)