Antena 3 CNN Economic Biz News The Economist: România, pune-ţi centura de siguranţă! Anul 2012 va fi unul greu!

The Economist: România, pune-ţi centura de siguranţă! Anul 2012 va fi unul greu!

1 minut de citit Publicat la 12:44 09 Dec 2011 Modificat la 12:44 09 Dec 2011
The Economist: România, pune-ţi centura de siguranţă! Anul 2012 va fi unul greu!
Foto: worldofeconomy.com
Se anunţă un an greu pentru economia României,avertizează The Economist într-un articol publicat pe site-ul său. Efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, accesul dificil la credit şi începerea programului de restituire a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor face din 2012 un an dificil pentru ţara noastră, susţin jurnaliştii.

În cadrul unui articol intitulat "Puneţi-vă centura de siguranţă", The Economist discută bugetul României pe 2012, obiectivele guvernului, perspectivele economice şi situaţia sistemului bancar.

Românilor le-ar prinde bine nişte veşti bune


"După doi ani de recesiune şi austeritate, românilor le-ar prinde bine nişte veşti bune. Aşa că anunţul recent că economia a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost primit călduros. Însă optimismul nu are şanse să dureze, din cauza efectelor crizei din zona euro, situaţiei dificile din sistemul bancar şi tranşele datorate anul viitor FMI", scriu jurnaliştii The Economist.

Guvernul român speră ca, prin introducerea unor măsuri ca îngheţarea salariilor şi pensiilor din sistemul public, implementarea unei cotizaţii suplimentare în sănătate şi privatizarea unor active ale statului, să reducă deficitul bugetar la numai 1,9% din PIB anul viitor, de la 4,4% din PIB în 2011.

“Însă acest obiectiv depinde de nişte presupuneri cam roz, inclusiv o creştere economică de circa 2% şi o mai bună absorbţie a banilor de la UE", scrie The Economist.

Publicaţia atrage atenţia că 16% din activele din sistem sunt controlate de bănci greceşti, iar autorităţile de la Viena au impus restricţii pe creditarea băncilor austriece în Europa de Est.

Sistemul românesc de sănătate, o durere de cap


Potrivit The Economist, o altă "durere de cap" a României este sistemul de sănătate. Pacienţii vor fi nevoiţi să plătească parţial tratamentul primit, prevedere criticată dur de medici, care ameninţă cu demisia în masă.

În ceea ce priveşte contribuţiile sociale, acestea vor continua să fie percepute pentru toate formele de venit, inclusiv pensiile şi chiriile, iar creşterea TVA, adoptată la jumătatea anului trecut, va fi menţinută.

"Birocraţia şi corupţia sunt încă fenomene, iar procedurile din justiţie sunt îndelungate şi inconsistente. Unul dintre cei mai importanţi judecători din ţară, Gabriela Bîrsan, este anchetat pentru acuzaţii de luare de mită în schimbul unor verdicte favorabile", se mai arată în articol.

În aceste condiţii, "a te pregăti pentru vremuri tulburi pare reacţia firească", conchide The Economist.
 



 

×
x close