"Se lucrează în prezent la modificarea directivei europene privind procedurile de taxare inversă. Două componente sunt importante, şi anume: se discută lărgirea anexei existente cu bunuri pentru care taxarea inversă să fie adoptată fără o derogare, pentru că, după cum ştiţi, procedura este îndelungată. Am solicitat includerea pe această listă permanentă şi a cerealelor", a declarat marţi directorul general al Direcţiei Legislaţie Cod Fiscal din Ministerul Finanţelor Publice, Doru Dudaş
"Va exista o perioadă limitată de taxare inversă pe sectoare din economie unde evaziunea fiscală nu poate fi controlată", a adăugat Dudaş.
Aceste precizări au fost făcute după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că România a solicitat prelungirea perioadei de derogare pentru taxarea inversă la cereale.
În septembrie, Guvernul a anunţat că va solicita CE ca termenul până la care România poate aplica taxarea inversă la cereale, şi care expiră în mai 2013, să fie prelungit cu încă doi ani.
Aplicarea taxării inverse reprezintă o măsură de simplificare a plaţii taxei pe valoarea adăugată. Persoana obligată la plata taxei este beneficiarul în locul furnizorului. Practic, colectarea se face la finalul lanţului şi se evită astfel rambursările de TVA de la buget pentru trranzacţii fictive.