Antena 3 CNN Economic Biz News Ţările care intră în incapacitate de plată în următorii ani

Ţările care intră în incapacitate de plată în următorii ani

1 minut de citit Publicat la 11:43 23 Feb 2010 Modificat la 11:43 23 Feb 2010
Ţările care intră în incapacitate de plată în următorii ani
Mai multe ţări vor intra probabil în incapacitate de plată a datoriilor de stat în următorii ani, iar investitorii vor forţa autorităţile din Statele Unite să reducă cheltuielile publice, anticipează Kenneth Rogoff, fost economist-şef al FMI şi profesor la Universitatea Harvard, scrie Mediafax.

"În urma crizelor bancare, vedem de obicei mai multe defaulturi suverane, să zicem în câţiva ani. Anticipez că asta se va întâmpla din nou", a declarat Rogoff, prezent marţi la un forum pe teme economice în Tokyo.

Pieţele financiare vor suferi la un moment dat o majorare a dobânzilor, iar statele europene cu probleme, cum sunt Grecia şi Portugalia, vor avea "multe dificultăţi", consideră Rogoff.

"Este foarte, foarte greu să determinăm momentul, dar se va întâmpla. În ţările bogate, precum Germania, Statele Unite şi poate Japonia, vom vedea creştere economică lentă. Vor strânge cureaua când vor fi lovite de problema dobânzilor. Vor face faţă", spune economistul.

Datoriile publice şi deficitele bugetare sunt urmărite destul de atent la nivel mondial, după ce au crescut puternic în volum în timpul crizei financiare şi recesiunii, ca urmare a creşterii cheltuielilor şi scăderii veniturilor bugetare.

Temerile legate de capacitatea Greciei de a se finanţa şi de a-şi respecta obligaţiile faţă de creditori au lovit puternic pieţele financiare din ianuarie, când guvernul de la Atena a făcut publică creşterea deficitului bugetar la 12,7% în 2009, de peste trei ori mai mult decât indicau estimările oficiale.

Rogoff spune despre politica fiscală a Japoniei că e "scăpată de sub control". Japonia are cea mai mare datorie publică din lume, care întrece de aproape două ori mărimea economiei.

Antena3.ro

×
x close