El a confirmat faptul că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu în privinţa taxei de primă înmatriculare pentru maşinile noi. Cei doi s-au pus de acord căp această taxă trebuie suspendată pe o perioadă nedefinită, pentru a vedea cum reacţionează economia. El a promis că guvernul va lua o măsură de acest gen miercuri, la şedinţă sau în cel mult 10 zile.
Declaraţiile premierului:
-Românii aşteaptă de la liderii politici soluţii ca România să poată depăşi criza financiară. Trebuie să asigurăm locuri de muncă pentru români. Această obligaţie la nivelul guvernului s-a materialiat prin prezentarea planului privind creşterea economică.
-Am avut o întâlnire de lucru restrânsă şi am stabilit responsabilităţile şi termenele. Chiar miercuri vor fi prezentate şi adoptate primele măsuri.
-Am avut o întâlnire şi cu guvernatorul BNR pentru a discuta despre stimulentele pe care le putem oferi pentru a ţine creşterea economică la nivelul de până acum. Sectorul construcţiilor de locuinţe din România să devină un motor al creşterii economice.
-Nu vrem să ne limităm doar la cei care au până în 35 de ani. Vrem ca toţi românii să îşi poată construi case. Vrem să implicăm mai multe bănci. Discutăm chiar de reducerea sau anularea TVA-ului pentru construcţia primei case.
-Am văzut declaraţiile preşedintelui privind taxa auto. Avem aceeaşi abordare a acestei chestiuni. Mă bucură că preşedintele a abordat acest subiect şi voi avea o consultare cu el pe această temă. Am avut o discuţie telefonică cu acesta. Nu am stabilit ceva concret încă.
- Vom introduce supracontroale la RAR, pentru că există numeroase informaţii despre maşini care nu corespund din punct de vedere tehnic care sunt aprobate şi înmatriculate.
-Este necesar să luăm măsuri pentru păstrarea locurilor de muncă în economia românească. Industria auto este cea mai importantă ramură a economiei româneşti.
Planul anticriză, anunţat de premierul Tăriceanu săptămâna trecută, a fost discutat, luni, la Guvern, într-o şedinţă restrânsă. La întâlnire au participat ministrul Muncii, ministrul Economiei şi ministrul pentru IMM-uri.
Premierul Tăriceanu ar vrea ca măsurile de salvare a economiei să fie puse în aplicare cât mai repede şi le-a cerut miniştrilor să prezinte actele normative care să cuprindă aceste măsuri. Ele ar putea fi discutate în şedinţa de guvern de miercuri, pentru a fi puse în aplicare de la 1 ianuarie.
Planul de salvare a economiei se întinde pe o perioadă de patru ani şi presupune costuri de 10 miliarde de euro.
Programul prevede o serie de facilităţi fiscale, precum reducerea CAS-ului cu 10%, neimpozitarea dividendelor investite în noi firme şi un bonus fiscal de 5% pentru cei care îşi achită la timp taxele.
Firmele vor primi de la stat câte o mie de euro pentru fiecare şomer angajat. În plus, pentru crearea de noi locuri de muncă, suma pentru ajutorarea IMM-urilor va fi suplimentată cu 3 miliarde de euro.
Materialulo se actualizează.
Antena 3