Guvernul de la Madrid a înrăutăţit prognoza economică pentru 2013, anticipând un declin al produsului intern brut de 0,4 la sută, iar rata şomajului a ajuns la 24 la sută. Spania ar putea deveni cea de-a cincea ţară europeană, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Cipru care ar cere ajutor financiar.
LUIS DE GUINDOS, ministrul Economiei spaniol: "Spania este, în acest moment ca şi mai înainte, ca un şanţ în care se adună toate incertitudinile care înconjoară zona euro".
Deşi informaţia a fost dezminţită de guvernul de la Madrid, bursele au suferit un şoc violent. Bursa de la Madrid a înregistrat cea mai mare cădere în cursul unei zile, din ultimii 2 ani. Bursele de la Londra, Paris şi Frankfurt au scăzut de asemenea.
LUIS DE GUINDOS, ministrul Economiei spaniol: "Există iraţionalităţi în comportamentul pieţelor pe termen scurt, o agitaţie pe care guvernul nu o poate rezolva. Dar repet: Spania nu este singura afectată".
Italia este de asemenea într-o situaţie financiară gravă. Guvernul condus de Mario Monti ia în considerare reducerea numărului de provincii pentru a face economie şi a elimina pericolul intrării în faliment a unora dintre regiuni.
Situaţia este agravată şi de Grecia, care nu şi-a respectat angajamentele cu FMI.