Antena 3 CNN Economic Biz News Ţara ai cărei locuitori sunt obişnuiţi să fie furaţi. Ce ar putea face statul român cu banii pierduţi prin evaziune fiscală sau şpăgi

Ţara ai cărei locuitori sunt obişnuiţi să fie furaţi. Ce ar putea face statul român cu banii pierduţi prin evaziune fiscală sau şpăgi

1 minut de citit Publicat la 09:59 18 Mar 2015 Modificat la 09:59 18 Mar 2015
casa.jpg
Cuvinte ca evaziune fiscală, corupţie, şpagă încep să-şi piardă din conţinut. Sunt atât de des folosite, sunt asociate de atâtea ori cu neajunsurile românilor, încât instinctiv ajung să fie trecute cu vederea. Numerele acestui flagel sunt seci - ce înseamnă un miliard de euro? Dar câteva zeci de miliarde? Înseamnă exact diferenţa dintre un stat neputincios şi un stat care are grijă de oamenii săi.

România pierde în fiecare an zeci de miliarde de euro din evaziune, corupţie, licitaţii cu dedicaţie, retrocedari ilegale si alte abuzuri care implica bani publici. Suma este halucinantă! Nu doar dacă o raportăm la PIB, ci şi dacă o comparăm cu necesarul de investiţii în educaţie, sănătate, infrastructură sau protecţie socială. Iar statul pare astăzi depăşit de situaţie. Totuşi. de potolirea, macar partială, a fenomenului de corupţie depinde şi bunăstarea noastră. Altfel nu vom rămâne decât o bogată ţară săracă care circulă pe autostradă dezvoltării cu frâna de mână trasă.

Ce s-ar putea plăti cu un miliard de euro:

-1,4 milioane salarii medii nete

-4 milioane de pensii medii

-8.000 de locuri noi de muncă

-120 de şcoli modern echipate

-150 de kilometri de autostradă

-10 spitale universitare

-20 de spitale regionale

-Bugetul integral al bolnavilor de cancer pe un an

"Ceea ce se întâmplă la ora actuală este ceva nenatural, este ceva forţat. Sub orice formă s-ar întâmpla, este ceva forţat. Un lucru care dăunează foarte mult societăţii în ansamblu e un fenomen care creează o teroare şi o panică generală. (...) În acest moment, la cum par lucrurile, în România s-a instaurat o stare de teroare. De obicei, când în România se instaurează o stare de teroare, finalul este nefericit şi cei care suferă cel mai mult sunt simplii contribuabili, oamenii care nu au reuşit să se bucure, după 25 de ani, de infrastructură, de educaţie, de spitale", a comentat antreprenorul Ilan Laufer, invitat în emisiunea Daily Income.





×
x close