Informaţia a fost confirmată, la sfârşitul şedinţei de guvern, de către purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.
"S-a obţinut din partea României, în urma negocierilor desfăşurate, participarea şi a statelor care nu sunt parte a zonei euro la şedinţele comune pe care le au toate statele semnatare, în anumite condiţii. A fost unul dintre demersurile la care România a ţinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului în permanenţă şi a fi consultată", a spus Suciu.
În urmă cu circa două săptămâni, protocolul de aderare la Tratatul de guvernanţă fiscală a fost semnat de liderii coaliţiei, preşedintele PSD, Victor Ponta, declarând că USL este de acord ca România să semneze şi să ratifice Tratatul.
În replică, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat că autorităţile de la Bucureşti se grăbesc să semneze documentul fără să analizeze consecinţele asupra României.
La jumătatea lunii februarie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Tratatul convenit de ţările UE nu este o urgenţă a şefului statului, ci trebuie semnat până la 1 martie, iar România nu mai poate întârzia luarea acestei decizii.
La sfârşitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.
Acest acord va impune regula unui deficit maxim 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare şi sancţionare.