Sursa susţine că decizia de adoptare a unei reforme ce va permite acordarea de împrumuturi statelor membre pe o perioadă maximă de patru ani în loc de trei a fost luată pentru a acoperi necesităţile de finanţare ale unui stat anume, Grecia, dar ar putea fi folosită şi de alte state în viitor.
Modificările anunţate vin în sprijinul aprobării împrumutului de 28 miliarde de euro pentru Grecia, prevăzute pentru şedinţa de astăzi a FMI.
În plus, schimbarea făcută prevede şi o extindere a perioadei de rambursare a creditului, de la trei-cinci ani în prezent la 4-10 ani. Majorarea perioadei de achitare a împrumuturilor permite rambursarea unor tranşe mai mici, ceea ce va ajuta la limitarea expunerii FMI la Grecia şi la zona euro.
Mulţi membri ai conducerii FMI, inclusiv SUA şi alte state emergente, sunt îngrijoraţi că Fondul este supraexpus la riscul intrării în incapacitate de plată în zona euro.
Astăzi, conducerea FMI va analiza acordarea unui nou împrumut pentru Grecia, ca parte a celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară în valoare de 237 miliarde de euro (314 miliarde de dolari). Aprobarea împrumutului depinde de finalizarea acţiunilor stabilite anterior, a spus purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.
FMI a contribuit cu 27% la precedentul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, de 110 miliarde de euro, şi cu o treime la programele de sprijin pentru Irlanda şi Portugalia.
Ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro.
Cealaltă componentă se referă la ştergerea datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii.
Grecia trece prin cea mai rea perioadă economică de la al Doilea Război Mondial până în prezent şi a fost în pragul falimentului mult timp, cu o datorie de 160% din PIB.
Citeşte şi Grecia se vinde pe bucăţi. Hotelierii au scos la vânzare circa 1.000 de hoteluri în valoare totală de 290 de milioane de euro.
Grecia, în pragul disperării. Insula Corfu - de vânzare, Acropolele - de închiriat.