Antena 3 CNN Economic Biz News SUA: România, vulnerabilă la infracţiuni financiare şi spălarea de bani

SUA: România, vulnerabilă la infracţiuni financiare şi spălarea de bani

2 minute de citit Publicat la 22:07 28 Feb 2009 Modificat la 22:07 28 Feb 2009
SUA: România, vulnerabilă la infracţiuni financiare şi spălarea de bani
Poziţia geografică a României face din ea o ţară de tranzit pentru traficul cu droguri, arme, maşini furate şi persoane, iar din această cauză, România este vulnerabilă la activităţi financiare asociate acestora, inclusiv spălarea de bani, arată un raport al Departamentului de Stat al SUA.
Contrabanda transfrontalieră cu bunuri contrafăcute, evaziunile fiscale, şi fraudele cu credite de consum sunt alte tipuri de infracţiuni financiare răspândite în România, arată raportul Departamentului de Stat cu privire la traficul de droguri, care conţine un capitol consacrat spălării de bani şi infracţiunilor financiare. România are, de asemenea, una dintre cele mai ridicate rate de infracţionalitate informatica şi fraude cu carduri de credit din lume. Studii recente au descoperit că serverele româneşti sunt a doua sursă ca importanţă pentru tranzacţii electronice frauduloase din lume, fiind implicate în 13% dintre acestea. Deşi majoritatea victimelor locuiesc în Statele Unite, infractorii încep din ce în ce mai mult să atace şi cetăţeni europeni sau chiar români, transmite Newsin.
Activităţile de spălare de bani sunt comise în special de organizaţii de crimă organizată internaţionale care acţionează în România sub acoperirea unor companii. O altă sursă sunt banii proveniţi din contrabanda cu ţigări, alcool, combustibili şi alte bunuri. Corupţia vameşilor români şi a autorităţilor de control al graniţelor, combinată cu aceea din ţările vecine, facilitează de asemenea spălarea de bani, arată documentul.
După ce face o trecere în revistă a modificărilor legislative făcute de România în ultimii ani pentru a combate spălarea de bani, raportul american afirmă că Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a primit 352 de notificări privind tranzacţii suspecte că ar putea fi spălare de bani sau finanţare teroristă, în primele nouă luni ale anului 2008.
Deşi legislaţia României pentru combaterea spălării de bani va fi în curând în conformitate cu multe dintre recomandările Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF), implementarea legislaţiei a avansat într-un ritm mai lent. Odată cu finalizarea liberalizării pieţei valutare în 2006, riscul de spălare de bani prin intermediul entităţilor financiare nebancare este în creştere. Guvernul României ar trebui să îşi continue eforturile pentru a se asigura că instituţiile financiare nebancare sunt supravegheate în mod adecvat. În plus, cei care lucrează în acest sector ar trebui mai bine instruiţi în privinţa obligaţiei lor de a raporta tranzacţiile suspecte şi de a păstra informaţiile despre acestea.
Cazurile de spălare de bani trebuie să continue să fie o prioritate, iar România trebuie să amelioreze implementarea procedurilor existente pentru punerea sub sechestru temporară şi confiscarea bunurilor în astfel de cazuri. România ar trebui să continue să avanseze în combaterea corupţiei în mediul de afaceri şi în Guvern, apreciază raportul, care adaugă şi că trebuie implementată legea privind supravegherea finanţării organizaţiilor nonguvernamentale şi a celor de caritate.
Antena3.ro

×
x close