"Cred că stăm bine în următoarele şase luni. Piaţa rezidenţială şi cea auto dau semne de redresare, însă procesul nu este unul accelerat", a declarat Greenspan.
Piaţa auto a fost sprijinită încă la sfârşitul lunii iulie, când guvernul american a introdus un program de subvenţii pentru stimularea vânzărilor de automobile. Totuşi, creşterea aceasta nu este unu sustenabila.
Greenspan s-a retras din funcţia de preşedinte al Fed în 2006, după 18 ani de mandat. Fostul preşedinte e de părere că piaţa americană de autoturisme e saturată, existând cu 20% mai multe maşini decât şoferi.
Prin urmare, Greenspan fostul spune că vânzările auto vor reveni la nivelurile scăzute din primele şase luni ale acestui an după ce programul guvernamental va lua sfârşit, mai ales că pe piaţa creditelor sunt însă dificultăţi.
Referitor la piaţa rezidenţială, scăderea abruptă a sectorului construcţiilor i-a ajutat pe dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale să "scape" de surplusul de locuinţe. Greenspan crede că rata de împroprietărire din Statele Unite nu va reveni la nivelurile anterioare crizei.
Greenspan a fost lăudat pentru că, în timpul mandatului la şefia Fed, a reuşit să obţină cea mai lungă perioadă de creştere economică neîntreruptă din istoria Statelor Unite, între 1991şi 2001. totuşi, activitatea profesională a fostului preşedinte a început să fie criticată de la startul crizei.
Unii analişti şi economişti spun că ?balonul? imobiliar, care a condus la criza creditelor ipotecare, s-a format şi s-a dezvoltat "sub ochii Fed", pe durata mandatului lui Greenspan.
Potrivit criticilor, sub conducerea lui, Fed a menţinut dobânzile la creditele pe termen scurt la niveluri prea scăzute după recesiunea din 2001, ceea ce a determinat izbucnie unei crize financiare.
Antena3.ro