Antena 3 CNN Economic Biz News Studiu: România va fi ?fruntaşă? europeană la deficit bugetar

Studiu: România va fi ?fruntaşă? europeană la deficit bugetar

1 minut de citit Publicat la 08:57 03 Feb 2009 Modificat la 08:57 03 Feb 2009
Studiu: România va fi ?fruntaşă? europeană la deficit bugetar
România ar putea avea cel mai mare deficit bugetar din Europa Centrală şi de Est, de aproape 7% din PIB, dacă nu va modifica politica fiscală, întrucât costurile legilor aprobate în anul electoral se vor reflecta în 2009, cred analiştii Erste.
"Chiar dacă proiectul de buget al României pentru 2009 este foarte ambiţios din punct de vedere al reducerii cheltuielilor publice, al amânării unor creşteri salariale şi al suspendării primelor din sectorul public, prevedem un plafon al deficitului bugetar de aproximativ 5% (obiectivul guvernului fiind de 2%)", consideră Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), citat de Newsin.
El a adăugat că guvernul României a anunţat deocamdată un pachet de stimulente, dar rămâne de văzut dacă acesta va fi inclus în bugetul final pentru 2009, după aprobarea în Parlament. De asemenea, Anghel apreciază că sprijinul acordat de banca centrală la finanţarea deficitului de buget din 2009 este foarte important, în timp ce euro-obligaţiunile trebuie văzute ca o opţiune secundară, şi numai pentru sume mici.
Analiştii cred că finanţarea deficitului cu fonduri suplimentare de la o instituţie financiară internaţională ?ar putea avea efecte pozitive asupra cursului de schimb, precum şi asupra credibilităţii, îmbunătăţind astfel sentimentul investitorilor faţă de piaţa românească" . Analiştii Erste au mai remarcat că în Europa Centrală şi de Est, spre deosebire de Europa Occidentală, nu s-au adoptat niciun fel de planuri de salvare sau pachete de stimulente financiare care să ducă la o explozie a emisiunilor de obligaţiuni. În plus, majoritatea sectoarelor bancare din zona ECE au exces de lichidităţi, iar cel mai ridicat se înregistrează în Slovacia unde ajunge la aproape 20% din PIB. Ca urmare, "băncile se vor grăbi să plaseze acest surplus de lichidităţi în obligaţiuni de stat, în loc să îl plaseze în depozite la banca centrală cu rate scăzute ale dobânzii".
Antena3.ro

×
x close