Strategia economică a liberalului Crin Antonescu se bazează pe o scădere a cotei unice de impozitare la 10% şi scăderea TVA la 15%. Antonescu doreşte şi o scădere a contribuţiilor sociale cu pana la 50% şi vrea Guvernul să nu conţină mai mult de 12 ministere şi 30 de agenţii.
Liberalul promite reduceri de până la 10% pentru plata la termen a impozitelor precum şi stimularea creării locurilor de muncă în zone defavorizate, prin pachete de stimulente fiscale pentru IMM-uri. Circulaţia capitalului trebuie stimulată prin liberalizarea pieţei financiar-bancare, iar trecerea la euro trebuie să fie o prioritate pentru România.
Democrat-liberalul Traian Băsescu mizează pe menţinerea cotei unice de impozitare la 16% în 2010, iar din 2011 coborarea acesteia la 14-12%. Pe lista actualului preşedinte se află şi restructurarea cheltuielilor publice, execuţia bugetară multianuală şi aderarea României la euro la orizontul anului 2014.
Totodată, Băsescu doerşte o reformă a administraţiei publice, focalizată pe descentralizare şi pe reducerea aparatului birocratic al statulu.
Pe de altă parte, Mircea Geoană crede că, pentru ca situaţia economică să capete echilibru e necesar ca veniturile care depăşesc 3.000 de lei pe lună să fie impozitate cu 20%, iar profiturile extraordinare să fie suprataxate. TVA ar trebui diferenţiată pentru bunurile si serviciile esentiale, iar pentru reinvestirea profitului nu ar trebui s ă se perceapă impozit.
PSD-istul propune înfiinţarea Fondului Român de Investiţii, un fond suveran de investiţii al statului român pentru protejarea sectoarelor economice de importanţă naţională.
Mircea Geoană doreşte un management privat în societăţile, companiile şi regiile statului şi înncheierea unui acord de bune practici între guvern şi marile reţele de retail pentru promovarea alimentelor româneşti.
Antena3.ro