Premierul Viktor Orban a vorbit de o lupta dura in culise in ultimul an pentru rascumpararea pachetului detinut de rusi, in conditiile in care Mol este o companie strategica pentru interesele Ungariei. Un cuvant important de spus in compania ungara il au si bancile si fondurile straine de investitii, care detin pachete importante in companie.
OMV a incercat la inceputul anilor 2000 sa isi construiasca o pozitie dominanta in interiorul MOL, incercand sa dea lovitura de gratie in 2008 printr-o preluare ostila, insa statul maghiar s-a opus prin lege preluarii de catre OMV. Dupa esecul inregistrat, OMV a trecut in 2009 la vanzarea pachetului MOL pe care il detineau catre rusi, probabil tocmai pentru a incetini ritmul de extindere al principalului sau rival din regiune in piata petroliera. OMV detine controlul Petrom, cea mai mare companie romaneasca, si de anul trecut Petrol Ofisi din Turcia, in timp ce MOL are in portofoliu Slovnaft (Slovacia) si INA (Croatia).
Orban, premierul ungar: Statul ungar a răscumpărat de la ruşi pachetul de 21% din MOL vândut de OMV în 2009
Ungaria a rascumparat pachetul de 21,2% detinut de catre compania rusa Surgutneftegaz in compania petroliera ungara MOL, a anuntat premierul ungar Viktor Orban, citat de portalul Portfolio.hu.
Actiunile MOL au fost suspendate de la tranzactionare pe bursa de la Budapesta inainte de anunt, a carui importanta pentru economia statului vecin este mare.
Premierul ungar a spus ca guvernul a dus “o lupta dura in ultimul an”, dar Ungaria s-a descurcat in demersurile sale de a aduce in siguranta compania sa nationala, care are o importanta cruciala pentru statl maghiar.
Una din cheile pentru succesul in regiune este reducerea dependentei de energie si reinvierea industriilor nationale, a adaugat Orban, care sustine ca guvernul sau trebuie totdeauna sa se ridice si sa isi apere interesele.
“Nici o tara nu poate fi puternica daca sursele sale de energie sunt expuse”, a mai spus Orban.
Pachetul de 21,2% preluat de statul ungar de la compania rusa, a intrat in posesia Surgutneftegas in 2009 cand aceasta a platit 1,4 mld. Euro grupului austriac OMV.
OMV a inceput sa cumpere actiuni OMV la inceputul anilor 2000, ani de zile avand o participatie de 10% in MOL. In 2007, austriecii au pus mana pe un pachet de actiuni detinut de magnatul de origine rusa Medget Rahimkulov. OMV a trecut apoi in 2008 la o incercare de preluare ostila a MOL, principalul sau rival in piata petroliera din Europa Centrala si de Est, incercare esuata dupa ce statul ungar a salvat prin lege preluarea MOL de catre OMV. Apoi, austriecii s-au repliat si au vandut in 2009 participatia pe care o detineau companiei ruse.
OMV detine 51% din Petrom, cea mai mare companie romaneasca, si acum este concentrata pe achizitia sa din Turcia. MOL, care a participat si ea la privatizarea Petrom din 2004, a avut o strategie de achizitii regionale pe bucati, prin care treptat si-a impus controlul in Slovacia la Slovnaft, respectiv in Croatia la INA.