Antena 3 CNN Economic Biz News Statul are datorii de 1,5 miliarde de euro către mediul privat

Statul are datorii de 1,5 miliarde de euro către mediul privat

Statul are datorii de 1,5 miliarde de euro către mediul privat
30 Aug 2010   •   16:03

Datoriile statului român către mediul privat se ridică la 1,5 miliarde de euro. Cea mai mare parte din această sumă reprezintă restanţele autorităţilor locale. În timp ce datoriile cresc de la o zi la alta, Ministerul Finanţelor tace şi amână să facă publică datoria totală a statului către companii, scrie Gândul.
La finele lunii iunie statul român înregistra către mediul privat datorii de peste 1,800 miliarde de lei, dintre care cea mai mare parte, adică peste un miliard de lei, reprezintă datoriile autorităţilor locale, susţin jurnaliştii de la Gândul, care atrag atenţia că numai către industria farmaceutică statul are datorii de cel puţin 600 de milioane de euro. Cam atât trebuie să plătească statul şi sectorului de construcţiilor.
Practic, în momentul de faţă, statul este dator mediului privat cu mai mult de 1% din PIB, respectiv cu peste 3% din veniturile bugetare, cifră mai mare decât bugetul alocat anul acesta minsiterului Transporturilor.
Când vine vorba despre datoriile totale ale statului către mediul privat însă, ministerul Finanţelor preferă să tacă şi încercă să ascundă aceste cifre cât de mult poate.
Lipsa de transparenţă a ministerului Finanţelor a fost aspru criticată şi de către Consiliul Fiscal, organismul înfiinţat la cererea expresă a FMI. Consiliul a cerut ministerului Finanţelor publicarea restanţelor de plată pentru fiecare buget din componenţa bugetului general consolidat, indiferent de scadenţa lor, chiar dacă în cadrul programului cu FMI sunt monitorizate doar arieratele peste 90 de zile", scrie Gândul.
Mai mult decât atât, ministerul condus de Sebastian Vldescu trebuie să calculeze impactului pe care aceste datorii, din ce în ce mai mari, le au asupra economiei.
Antena 3

×
Subiecte în articol: guvern datorii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close