"Zona euro are nevoie de mai multă coordonare a politicilor economice. Altfel, diferenţele dintre state vor deveni prea mari iar stabilitatea uniunii monetare este în pericol", a afirmat Strauss-Kahn.
Şeful FMI a reiterat ideea potrivit căreia instituţia ar putea rămâne, în 2009, fără fonduri pentru sprijinirea statelor aflate în dificultate.
Dacă ar răspunde tuturor solicitărilor, FMI ar epuiza în circa 6-8 luni o mare parte a fondurilor de care dispune.
"Mai multe state fac deja coadă la uşa noastră. Pentru moment avem suficienţi bani. Dar dacă trebuie să-i ajutăm, cea mai mare parte din resursele noastre vor fi epuizate în 6-8 luni. Acesta este motivul pentru care cer fonduri suplimentare statelor membre, iar Japonia a acceptat deja", a explicat directorul FMI, adăugând că nu se aşteaptă la falimentul statelor mari, industrializate, în contextul crizei economice.
Guvernele ar trebui să se implice în restructurarea băncilor, consideră directorul FMI. "Nu va exista recuperare economică atâta timp cât băncile acumulează datorii. În anumite cazuri preluarea temporară a unei bănci de către stat va fi necesară", a declarat Strauss-Kahn.
FMI a anunţat, miercuri, că avansul economic la nivel mondial ar urma să scadă la 0,5% în 2009, de la 2,2% cât estima în noiembrie.
FMI prognozează pentru acest an o creştere negativă de 1,8% la nivelul UE, cu 1,6 puncte sub cea publicată în noiembrie. De asemenea, instituţia estimează pentru 2009 un avans de numai 0,5% a PIB-ului celor 27 de state membre ale UE.
Antena3.ro