Secretarul de stat pe dialog social din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Valentin Mocanu, a declarat că, pe lângă sporurile stabilite de Codul Muncii, în legea salarizării unitare vor intra şi cele stabilite prin OUG 35/2009 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar.
Prin acest act normativ, publicat în Monitorul Oficial din 14 aprilie, a fost tăiat sporul pentru audit şi au fost aduse clarificări privind sporurile acordate pentru cei care lucrează cu fonduri europene sau cel pentru limbi străine.
Astfel, potrivit OUG 35/2009, beneficiază de spor de până la 75% persoanele care lucrează efectiv cu fonduri europene sau externe, cuantumul acestuia urmând să fie stabilit în funcţie de performanţă.
În ce priveşte sporul de limbi străine, acesta va fi acordat doar vorbitorilor de limbi rare din Ministerul Afacerilor Externe.
"Premierul a vorbit de eliminarea acelor sporuri care nu sunt acordate în mod repetat şi care au făcut subiect de discuţie din cauza cuantumului şi a modului de acordare", a declarat Valentin Mocanu.
Secretarul de stat a mai explicat că în salariul de bază vor intra acele sporuri care trebuie acordate pentru întreg personalul, astfel sporul de confidenţialitate va fi inclus în salariul de bază dacă instituţia respectivă necesită acest lucru.
Mocanu a mai spus că în noua lege vor rămâne şi sporul pentru condiţii deosebite de muncă, sporul de noapte sau cel de fidelitate, în salariul de bază urmând să fie incluse doar cele specifice fiecărui domeniu.
În ce priveşte sporul de doctorat, secretarul de stat a declarat că acesta trebuie inclus în salariul de bază, explicând că orice funcţie pentru care este nevoie de doctorat va fi poziţionată pe o anumită treaptă a ierarhiei salariale.
"Salariatul va primi remuneraţia necesară, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i plătesc automat şi doctoratul. Să presupunem că din diverse motive acceptă să lucreze ca portar. E normal să-i plătesc doctoratul", a explicat secretarul de stat.
Mocanu consideră că neincluderea sporului de doctorat în salariul de bază ar însemna plata unei calităţi pe care angajatul o are, dar pe care nu o foloseşte.
El a precizat că până în prezent nu a fost stabilit numărul de sporuri care vor fi cuprinse în noua lege de salarizare unitară, întrucât nu au fost făcute toate precizările necesare de către ministere.
"Nu s-a făcut un inventar, însă aşteptăm propunerile de la ministere", a spus secretarul de stat.
Totodată, Mocanu a precizat că pentru acordarea sporurilor ordonatorul de credite va face propuneri care vor fi sau nu acceptate în bugetul de stat.
Printre sporurile prevăzute de Codul Muncii se numără şi cele pentru muncă suplimentară, pentru muncă de noapte, pentru muncă în zile de repaus săptămânal sau de sărbători legale.
Guvernul a aprobat, în 22 aprilie, principiile generale ale legii privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, hotărând ca proiectul de lege să fie finalizat până în 30 iunie şi să fie aplicat într-un interval de trei ani.
Antena3.ro