Antena 3 CNN Economic Biz News South Stream: România, ?momeala? în negocierile Gazprom - Bulgaria

South Stream: România, ?momeala? în negocierile Gazprom - Bulgaria

2 minute de citit Publicat la 17:59 21 Feb 2010 Modificat la 17:59 21 Feb 2010
South Stream: România, ?momeala? în negocierile Gazprom - Bulgaria
România a fost invitată oficial să ia parte la proiectul gazoductului South Stream, după ce o delegaţie a gigantului energetic Gazprom a luat pulsul Bucureştiului la mijlocul săptămânii. Toate datele arată că interesul ruşilor e alimentat doar de reticenţa Bulgariei de a-şi confirma participarea la proiectul South Stream, scrie Evenimentul Zilei.

Autorităţile de la Sofia sunt conştienţi că poziţia Bulgariei este nodală în cadrul planului şi încearcă să-şi negocieze cu maximum de beneficii participarea la acest proiect. Între timp, România pare doar o momeală în jocul Gazpromului. Analistul Vladimir Socor notează că gigantul energetic aplică tactica sa istorică: divide et impera.

Marţi, preşedintele Gazprom Alexei Miller a ajuns la Sofia pentru a discuta cu oficialii bulgari condiţiile demarării proiectului South Stream. South Stream va traversa Marea Neagră spre Bulgaria, apoi se va bifurca spre centrul şi sudul Europei. De altfel, Sofia este elementul fundamental în ecuaţia energetică a Kremlinului.

Miercuri, vicepreşedintele Gazprom Alexander Medvedev ajunge la Bucureşti pentru a dezbate condiţiile participării României la proiectul South Stream.

După două zile, ministrul Economiei Adriean Videanu prezintă în termeni optimişti detaliile întâlnirii cu oficialii ruşi, cu toate că, după toate datele pe care le are până acum, România nu are niciun interes major pentru a se implica în South Stream.

Vizitele oficialilor Gazprom merită, cu siguranţă, atenţie. Când, în iulie 2009, proiectul gazoductului Nabucco îşi punea la punct detaliile finale, specialiştii transmiteau că Moscova va face tot posibilul pentru a submina proiectul comunitar.

Mai târziu, tabloul unei Rusii foarte îngrijorate de Nabucco nu mai era la fel de clar. În cazul în care Europa are nevoie de 150 de miliarde de metri cubi de gaze anual, Kremlinul continuă să fie furnizor principal.

Nabucco transportă doar 20% din necesarul de gaze al UE, cifră mult prea mică pentru a ameninţa proiectele alternative susţinută de ruşi: South Stream şi Nord Stream.

Mai mult, resursele energetice pentru Nabucco nu sunt clare, ţinând cont că Azerbaijanul e primul pe lista potenţialilor furnizori. Pentru mai multă precizie, se poate aduce în discuţie ţara al cărei preşedinte, Ilham Aliyev, conduce politica externă după un principiu simplu ? ?fii prietenos cu toată lumea, dar nu-ţi strica niciodată relaţiile cu Moscova?.

Datele de mai sus ne arată doar că Rusia nu se grăbeşte. Moscova este încă prima pe piaţa energetică europeană şi deţine timpul necesar pentru a-şi negocia proiectele. Planurile Gazprom s-au lovit în ultima jumătate de an de reticenţa guvernului bulgar. Părăsirea puterii din parte stângii, criza economică, plus o mai mare grijă pentru cheltuirea banului public au dus la o relaţie tensionată Sofia-Gazprom.

Astfel, la Bucureşti, vicele companiei ruseşti poartă discuţii cu ministrul Economiei Adriean Videanu, la Sofia Gazpromul şi îşi concentrează arsenalul argumentativ.

?Şeful? Aleksei Miller a avut o întrevedere cu preşedintele Gheorghi Pîrvanov, apoi cu primul ministru Boiko Borisov şi, în ultimă instanţă, cu omologul lui Videanu de la Sofia. Bulgaria şi-a reiterat poziţia dură în cadrul negocierilor, impunând două condiţii esenţiale pentru a participar la proiect.

Antena3.ro

×
x close