Iniţiativa ar impulsiona investiţiile în surse de energie ecologică, în reîmpădurire, protejarea pădurilor tropicale, reforma utilizării terenului, declara miliardarul la Copenhaga, unde se desfăşoară summitul ONU pentru schimbarea climatică, la care participă 192 de state.
Acesta crede că cei 10 miliarde de dolari pe an, propuşi de statele bogate pentru ajutarea ţărilor sărace să se adapteze la schimbarea climatică nu sunt suficienţi, iar distanţa între ce se oferă şi ce este nevoie ar duce la eşecul conferinţei de la Copenhaga-
Pe de altă parte, la un summit UE de la Bruxelles, Occidentul făcea presiuni asupra statelor mai sărace, anume vecinii din Europa de Est să contribuie chiar şi la acest fond de 10 miliarde de dolari.
Soros declara reporterilor că el a fpsit o soluţie parţială pentru finanţare. El a sugerat mutarea unor bani din fondurile FMI pentru sistemul financiar global către noua misiune.
Circa 100 de miliarde de dolari ar putea fi generaţi imediat, aprecia Soros. El a recunoscut totuşi că un obstacol important este la Washington.
"Este posibil să creştem substanţial cantitatea de bani disponibili pentru combaterea încălzirii globale în lumea în curs de dezvoltare. Tot ce lipseşte este voinţa politică. DIn nefericire, voinţa politică va fi dificil de atins deoarece este nevoie de aprobarea Congresului american."
Soros a recunoscut că a avut discuţii informale cu administraţia şi au recunoscut că este dificil de obţinut această aprobare.
Antena3.ro