Antena 3 CNN Economic Biz News Slovacia va controla preţurile la gaz

Slovacia va controla preţurile la gaz

2 minute de citit Publicat la 11:06 05 Noi 2008 Modificat la 11:06 05 Noi 2008
Slovacia va controla preţurile la gaz
Guvernul slovac a anunţat că a adoptat un proiect de lege care permite statului să controleze preţul gazelor naturale, prin care împiedică, de facto, cea mai mare companie de distribuţie din Slovacia să majoreze tarifele pentru consumatorii casnici.
?Am optat pentru soluţia dreptului de veto pentru ca statul, în calitate de acţionar majoritar, să dispună de puterea de a decide preţul gazelor naturale?, a declarat prim-ministrul slovac, Robert Fico, la sfârşitul unei reuniuni a cabinetului de la Bratislava. Guvernul slovac şi-a justificat decizia prin lupta sa contra presiunilor inflaţioniste, în apropierea zilei de 1 ianuarie 2009 când Slovacia ar urma să treacă la euro, transmite AFP.
În anul 2002, compania germană EON-Ruhrgas şi compania franceză Gas de France au cumpărat, împreună, un pachet de 49 la sută din acţiunile companiei naţionale de distribuţie a gaze naturale din Slovacia, Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) în schimbul sumei de 2,8 miliarde dolari. Statul slovac controlează restul de 51 la sută din acţiunile SPP, dar nu dispune şi de controlul managerial al companiei, care este asigurat de acţionarii occidentali.
Foarte criticat pentru această privatizare parţială, premierul Robert Fico (membru al partidului social-democrat Smer), a propus în luna octombrie a acestui an renaţionalizarea SPP prin preluarea acţiunilor deţinute de EON-Ruhrgas şi Gas de France la preţul pe care cele două companii l-au achitat în 2002. În acelaşi timp, Fico a avertizat că guvernul ar putea redacta un proiect de lege care să întărească puterea statului prin conferirea dreptului de veto în situaţia în care SPP va solicita o nouă majorare a preţurilor.
Luni, ministrul slovac al Economiei, Lubomir Jahnatek, a confirmat că SPP a solicitat din nou o majorare a tarifelor pentru consumatorii casnici începând din 2009, ca urmare a creşterii preţului petrolului. Alte două solicitări similare au fost respinse în lunile iulie şi octombrie, ultima solicitare vizând o majorare cu 19,8 procente începând cu data de trei noiembrie 2008.
În ultima vreme, premierul slovac şi-a sporit presiunile la adresa companiilor energetice, apreciind că solicitările acestora nu ţin cont de puterea de cumpărare a consumatorilor din Europa de Est.
Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) asigură transportul a aproximativ 70 la sută din gazul natural rusesc destinat Uniunii Europene şi este una dintre cele mai profitabile companii din Slovacia. Anul trecut, SPP a realizat un profit de 16,7 miliarde coroane (780 milioane dolari).
Antena3.ro

×
x close