“Au fost discutii generale. Am discutat mai mult despre situatia BCR in conditiile agravarii conditiilor din regiune”, a declarat Tudor Ciurezu.
La intalnirea de la Viena a participat si Ioan Cuzman, seful SIF Banat-Crisana, in timp ce din partea conducerii Erste a participat Manfred Wimmer, directorul financiar al grupului si fost director interimar al BCR. Surprinde totusi absenta celorlalte trei SIF-uri, Moldova, Transilvania si Muntenia, in conditiile in care subiectul listarii BCR este unul extrem de important pentru aceste societati.
Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, spune ca stia de aceasta intalnire, dar nu a participat la ea, deoarece avea altceva programat la acel moment.
“Eu mai am rezervata o intalnire la inceputul lunii iulie. Pozitia noastra este: ori listam banca, ori ne dau dividendele”, a precizat Fercala. De altfel, tot in iulie, ar urma sa aiba loc o sedinta a consiliului de administratie al BCR unde se va discuta si despre listare, potrivit lui Tudor Ciurezu.
El spune ca in functie de ceea ce vor discuta cu conducerea Erste, vor decide si ce actiuni vor intreprinde in continuare.
“Luam in calcul inclusiv vanzarea actiunilor. Am avut intalniri cu potentiali cumparatori, dar nu trebuie uitat ca Erste are un drept de preemtiune, cu alte cuvinte daca ofera acelasi pret pe care ni-l ofera cumparatorul gasit, atunci ei vor putea lua actiunile”, a mentionat Mihai Fercala, care nu a dorit sa ofere detalii despre investitorii cu care a discutat despre o posibila vanzare a actiunilor detinute la BCR.
Acesta a adaugat ca deocamdata nu s-a discutat si despre o valoare la care ar putea fi vandute actiunile.
Mihai Fercala spune totodata ca intelege pozitia Erste care nu doreste sa listeze BCR, deoarece ar avea probleme in fata actionarilor, avand in vedere ca probabil pretul de la listare va fi mai redus fata de cel platit in 2005 la privatizarea bancii.
“In raport de pretul platit de ei, este normala reactia lor. Si eu, daca as fi Erste nu mi-ar conveni sa listez acum”, afirma Fercala, adaugand ca totusi austriecii au un contract pe care trebuie sa-l respecte.
Contractul de privatizare obliga Erste sa listeze BCR pana in octombrie 2009, dar SIF-urile au convenit cu austriecii sa amane listarea cu doi ani, din cauza crizei.
De aceasta, presedintele SIF Transilvania spune ca nu va mai accepta nici o alta amanare si crede ca aceasta va fi pozitia si celorlalte SIF-uri.
De altfel, SIF Moldova reactionase cel mai puternic la lipsa de dorinta a Erste de a lista banca, propunand actionarilor aprobarea posibilitatii de valorificare a actiunilor si totodata actionand in instanta atat grupul austriac, cat si BCR, pentru a primi dividende din profitul pe 2010. Aceasta ar fi al doilea an in care BCR nu acorda dividende, preferand sa capitalizeze profitul.
Anul trecut, BCR a inregistrat un profit de 55,4 milioane de lei, de peste patru ori mai redus fata de castigul din 2009. SIF-urile sunt cei mai important actionari minoritari ai bancii, controland impreuna peste 30% din actiuni. Erste detine pachetul majoritar, avand o participatie de 69,4%.