Acesta explică faptul că toate sectorele financiare bancare, în frunte cu cel din Statele Unite, au angajat statele în nişte datorii mult mai mari decât veniturile. Şi, cum preluarea datoriilor de către state a devenit o obişnuinţă în întreaga lume, sumele datorate sunt atât de mari, încât nu mai pot fi acoperite decât printr-o inflaţie "distrugătoare", care ar putea stinge datoriile în timp.
Şerbănescu remarcă, în acelaşi timp, că România are totuşi un avantaj în faţa altor ţări occidentale, întrucât această îndatorare a fost pusă deja pe seama populaţiei de circa 2-3 ani, ameliorând astfel din efectul dezastruos al acestor îndatorări.
Bursele din Asia şi Australia au deschis şedinţa de luni în scădere, iar ulterior pierderile s-au accentuat, până la minus patru procente. Pe de altă parte, în New York, aurul a ajuns la o cotaţie record, 1.700 de dolari uncia.
Acesta ar putea fi primul act din ceea ce unii analişti s-au grăbit deja să numească "lunea neagră" sau "apocalipsa pieţelor financiare", în urma scăderii ratingului de ţară al Statelor Unite.