Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a semnat, miercuri, în timpul vizitei efectuate la Bucureşti, un memorandum de intenţie privind analiza posibilităţii ca gazoductul South Stream să tranziteze teritoriul României.
"În urma discuţiilor de astăzi, am semnat un memorandum de intenţie care prevede o analiză tehnico-economică ca South Stream să traverseze teritoriul României. Acest proiect se realizează, Gazprom a efectuat deja prospecţiunile în Marea Neagră şi a elaborat studiul de fezabilitate, a făcut studiul ţărilor de tranzit şi pregăteşte concluziile pentru studiul tehnico-economic pentru întregul proiect. Acum suntem în stadiul în care putem să ne gândim la optimizarea proiectului, lucru discutat cu colegii români. Construcţia va începe în 2013, iar primele livrări vor avea loc în 2015", a declarat preşedintele grupului rus, citat de Mediafax.
Alexei Miller a precizat că discuţiile de la Bucureşti s-au axat în mare parte pe proiectul South Stream.
"În cazul unei decizii pozitive la nivel guvernamental va fi semnat un acord guvernamental între Rusia şi România", a declarat şeful Gazprom.
Alexei Miller a mai discutat cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Economiei Ion Ariton despre energia electrică, petrolul şi importul direct de gaze din Rusia.
"Am discutat şi alte direcţii ale colaborării cu România. Am convenit ca în viitorul apropiat să fie semnat un document privind electricitatea şi am convenit să lucrăm la nivel de experţi în domeniul petrolului şi al produselor petroliere. Am atins şi tema importului direct de gaze, dar nu a fost tema discuţiilor noastre", a precizat Miller.
Şeful Gazprom a mai declarat că este convins că, în cel mai scurt timp, va avea loc următoarea întâlnire cu oficiali români, cel mai probabil la Moscova.
Gazoductul rusesc South Stream vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Acesta urmează să fie finalizat în 2015 şi va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. South Stream concurează cu proiectul european Nabucco. Acesta va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu.
Antena3.ro