În cadrul unui discurs la întâlnirea anuală a Băncii Mondiale şi FMI, Zoellick declara că liderii ar trebui să remodeleze sistemul multilateral şi să creeze o "globalizare responsabilă" ce va încuraja creşterea globală echlibrată şi stabilitatea financiară, să adopte eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.
"Vechea ordine economică internaţională se chinuia să ţină pasul cu schimbarea înainte de criză," aprecia Zoellick . Acesta mai sublinia că G20 ar trebui să devină primul forum economic de cooperare internaţională dintre ţările industrializate şi puterile emergente.
Răspunsul puternic al Chinei în timpul crizei şi recuperarea rapidă a subliniat influenţa crescândă ca putere de stabilizare în economia globală, crede acesta. El mai sublinia că liderii mondiali se confruntă cu provocări cauzate de creşterea rapidă a creditelor şi dependenţa economiei de exporturi.
Potrivit lui Zoellick, SUA a fost afectată puternic de criză, iar viitorul său depinde de faptul dacă va face faţă deficitelor mari, îşi va reveni fără inflaţie şi va analiza sistemul său financiar.
Criza a adus în atenţia legislativului rolul important jucat de băncile centrale. Acestea au performat bine când a lovit criza, dar rolul lor a fost mai puţin convingător în reconstrucţie.
Statele emergente erau deja în creştere înainte de criză şi poziţia lor a fost întărită datorită acestui fapt. Cota lor crescândă din economia mondială este un fapt pozitiv, crede preşedintele Băncii Mondiale.
"Cu investiţii în infrastructură, oameni şi afaceri provate în America Latină, Asia şi Orientul Mijlociu ar contribui la un 'Nou Normal' pentru economia mondială ."
Antena3.ro