Directorul general al Apple, Tim Cook, va propune Congresului modificarea legislaţiei privind taxele astfel încât să încurajeze companiile americane să aducă în ţară o parte din profiturile generate în străinătate şi transferate către paradisuri fiscale pentru a minimiza costurile fiscale, scrie Mediafax.
În două interviuri acordate Washington Post şi Politico, publicate joi, Cook a făcut câteva precizări privind mărturia pe care intenţionează să o depună săptămâna viitoare într-o comisie de investigaţii din Congres, care anchetează companiile ce apelează la diverse manevre contabile pentru a-şi reduce contribuţiile fiscale, potrivit Bloomberg.
Şeful Apple consideră, potrivit Washington Post, că nivelul actual de taxare a profiturilor "repatriate" de corporaţii, de 35%, este prea ridicat.
Guvernul şi Congresul sunt deranjate de metoda aleasă de Apple pentru a finanţa programul. Din rezervele de aproximativ 140 miliarde de dolari deţinute de companie, peste 100 miliarde sunt plasate în afara Statelor Unite. Astfel, pentru a evita taxa de 35%, Apple a decis să finanţeze răscumpărarea de acţiuni prin împrumuturi, o premieră pentru companie.
Moody's estimează că Apple va evita astfel cheltuieli fiscale de 9,2 miliarde de dolari.
Cook a apărat poziţia Apple, afirmând că producătorul de electronice nu a transferat în străinătate profitul obţinu în SUA, potrivit Politico.
Comisia din Congres anchetează mai multe companii pentru astfel de practici, printre care Microsoft şi Hewlett-Packard.
În ultimul an fiscal încheiat, Apple a înregistrat profituri de 40,4 miliarde de dolari în afara Statelor Unite, din care ar pierde 13,8 miliarde de dolari dacă ar aduce banii în ţară.