Preşedintele a declarat că delegaţia FMI a fost de departe mult mai relaxată în a cere Guvenului să facă paşi serioşi, că aşteaptă mai mult sprijin din partea acestui for în a împinge politicienii să facă o reformă adâncă, precizând că el a fost mai rapid decât FMI, ca exigenţă.
"Trebuie să recunosc că aţi fost de departe mult mai relaxaţi în a cere Guvernului să facă paşi serioşi, ceea ce, trebuie să recunosc, într-un fel este bine, dar, din alt punct de vedere, aştept mult mai mult sprijin din partea dumneavoastră în a împinge politicienii să facă o reformă profundă", a declarat preşedintele, la începutul întâlnirii.
"Oricum, în timp, am fost mai rapid decât dumneavoastră, ca şi exigenţă", a spus şeful statului.
Neoficial, se spune că România va împrumuta aproximativ 19 miliarde de euro, din care 13 de la FMI, 5 de la Uniunea Europeană şi un miliard de la BERD. Cât despre condiţii, tot neoficial ştim că s-ar fi convenit, la ultimele negocieri, plafonarea la nivelul actual a întregului fond de salarii de la stat. Apoi, FMI ar propune creşterea deficitului bugetar la 4%, dublu faţă de cât prevede bugetul.
Măsuri:
- salariile tuturor bugetarilor vor îngheţa la maxim 5% din PIB în 2009
- în anul curent nu se vor mai acorda o parte din sporuri şi bonusuri. Acestea vor fi limitate la 30% din salariul de bază
- TVA va rămâne 19%
- nu se reunuţă la cota unică de 16%
- un deficit bugetar de maxim 4,6% din PIB şi o scădere economică de 1,1%
Conducerea FMI se reuneşte pe 4 mai şi, tot atunci, e posibil să primim şi banii solicitaţi.
Antena3.ro