"Astăzi, trebuie să pregătim Franţa pentru provocările de mâine pentru ca ţara noastră să beneficieze pe deplin de redresare, pentru a fi mai puternică, mai competitivă. pentru a crea mai multe locuri de muncă" .
Sarkozy aprecia că prin împrumutul şi cheltuirea a 35 de miliarde de euro, Franţa ar putea genera investiţii private şi de stat în valoare de 60 miliarde de euro.
Cercetare, industria şi micile afaceri vor fi ţinta principală, arăta Sarkozy, dar cea mai mare parte- 11 miliarde de euro- va merge la universităţi.
"Scopul nostru este foarte simplu. Vrem cele mai bune universităţi din lume," declara el de la palatul Elysee. Statul va acorda imediat un miliard de euro pentru construirea unui "campus gigantic" în suburbia Saclay din Paris.
Alte opt miliarde de euro vor merge spre cercetare.
Din cele 35 miliarde de euro de cheltuit, 13 miliarde de euro vor veni din împrumuturi rambursate de băncile franceze, dar ale 22 miliarde vor fi luate din piaţă.
Cu toate acestea, aşa numitul "mare împrumut " se confruntă cu rezistenţă la Bruxelles, care a cerut Franţei să îşi reducă deficitul la 3 procente din PIB până în 2013. Deficitul public al Franţei va ajunge la 8.5 procente în 2010.
Acum un an, Sarkozy a prezentat un plan de stimulare de 26 miliarde euro pentru industria autos şi marile proiecte de infrastructură, precum TGV . Aceasta pe lângă cei 20 miliarde acordaţi pentru protejarea industriei de preluări externe.
Acum, micile afaceri, în special din aeronautică, automobile, spaţiu, căi ferate, industria navală vor primi 6,5 miliarde euro. Alte 4,5 miliarde euro vor ajunge la crearea unor reţele de mare viteză de internet şi digitizarea muzeelor şi bibliotecilor din Franţa.
Antena3.ro