Averea miliardarului mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a scăzut cu 1,5 miliarde de dolari în ultimele zile, la 69,2 miliarde de dolari, după deprecierea acţiunilor operatorului telecom America Movil cu 2,2%, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires.
Top 3 miliardari a rămas neschimbat, Slim fiind urmat de cofondatorul Microsoft Bill Gates, a cărui avere a scăzut cu 558,1 milioane de dolari în această săptămână, la 63,2 miliarde de dolari, şi de reputatul investitor Warren Buffett, cu 45,2 miliarde de dolari.
De la începutul anului, averea celor trei a crescut cu un total de 17,2 miliarde de dolari.
Li Ka-Shing, care controlează a doua avere din Asia, a pierdut săptămâna aceasta 144 milioane de dolari, după scăderea acţiunilor grupului Hutchinson Whampoa cu 1,1% la Hong Kong. În vârstă de 83 de ani, Li este pe locul 15 în rândul miliardarilor lumii, cu o avere de 23,8 miliarde de dolari.
Averea brazilianului Eike Batista a scăzut în perioada analizată cu 574,4 milioane de dolari, la 33,5 miliarde de dolari, pe locul 10 în lume. Acţiunile companiei de petrol şi gaze pe care o controlează, OGX Petroleo & Gas Participacoes, au scăzut cu 3%. Averea lui Batista a crescut cu 49% de la începutul acestui an şi cu 7,2 miliarde de dolari săptămâna trecută, când miliardarul a vândut 5,6% din grupul de trading de mărfuri pe care îl controlează.
Amancio Ortega, magnatul retailului din Spania, are acum o avere de 39,4 miliarde de dolari, pe poziţia a şasea în lume, după o scădere de 1,2 miliarde de dolari săptămâna aceasta, cauzată de deprecierea acţiunilor Inditex, grupul-mamă al Zara.
Stefan Persson, preşedintele Hennes & Mauritz (H&M), a coborât în această săptămână cu patru poziţii în topul miliardarilor realizat de Bloomberg, până pe locul 17, după ce averea sa a scăzut cu 1,4 miliarde de dolari, la 23,2 miliarde de dolari. Acţiunile H&M s-au depreciat în această săptămână cu 3,8%.
"Superbogaţii sunt printre cei mai prudenţi investitori din lume. Scepticismul este la cote ridicate şi sunt foarte, foarte nervoşi", comentează Leo Grohowski, director de investiţi la BNY Mellon Wealth Management, din New York.
Pieţele din întreaga lume au bătut în retragere în această săptămână, după rezultatele dezamăgitoare ale unei licitaţii de obligaţiuni efectuată de Spania şi comentariilor cuprinse în minuta ultimei şedinţe de politică monetară a Rezervei Federale a SUA, care arată că, pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor economice, banca centrală americană nu intenţionează să ia noi măsuri de stimulare, precum aşa-numita relaxare cantitativă - achiziţii de obligaţiuni de stat de pe piaţa secundară.