Astfel, sindicaliştii din educaţie refuză să accepte ca un profesor de liceu, gradul I să aibă acelaşi venit cu un plutonier adjutant principal din armată. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere Guvernului României să nu adopte propunerile Ministerului Muncii (MMFPS) referitoare la stadiul consultărilor asupra sistemului de salarizare unitară a bugetarilor, pe motiv că nu reprezintă punctul de vedere al partenerilor sociali, arată Cotidianul.
Liderul FSLI, Aurel Cornea, crede că ministerul are o viziune ? jalnică, îndoielnică şi imorală?. ?Ne dă nişte inacceptabile exemple, aşezând în aceeaşi poziţie ierarhică plutonierul adjutant cu profesorul de liceu, cu studii superioare de lungă durată, cu gradul didactic I şi zece ani vechime în învăţământ! Aşa se încearcă să se aşeze într-o stare de normalitate funcţii, salarii, importanţa şi responsabilitatea socială a unor profesii!?, spune Cornea.
Pe de altă parte, ministerul se apără arătând că informaţiile sunt doar variante de lucru şi nu măsura definitivă.
Potrivit notei MMFPS, vor fi supuse aprobării cele opt principii stabilite pe 11 noiembrie 2008 de vechiul Guvern cu partenerii sociali. Acestea prevăd ca legea salarizării unitare să se aplice ?tuturor categoriilor de personal plătite din fonduri publice?, raportul între salariul de bază minim pe economie şi salariul de bază maxim al personalului plătit din fonduri publice să ajungă la 1 la 15 (n.r. - acum este de 1 la 50), iar salariul de bază să devină principalul element al câştigului salarial şi să se realizeze prin includerea în salariul de bază a unor sporuri generale. Implementarea noii legi a salarizării unice se va extinde pe durata a cinci ani.
m-vicepreşedintele PD-L Adriean Videanu a declarat, marţi, că legea salarizării unice va falicita creşterea salariilor mici din sistemul bugetar până când disparităţile din sistem vor dispărea, unele majorări salariale fiind posibile chiar şi în acest an.
"Prin proiectul Legii salarizării unice, salariile mari din sectorul bugetar nu vor mai creşte până când salariile mici nu le vor prinde din urmă, în câţiva ani. Nimeni nu are de pierdut prin salarizarea unică", a spus Adriean Videanu într-o conferinţă ţinută la finele şedinţei de marţi a Biroului Permanent Naţional al PD-L. Videanu a spus că ecartul dintre cel mai mic salariu de bugetar şi cel mai mare este de 1 la 72, disproporţie considerată mult prea mare.
Legea unică a salarizării are ca scop eliminarea situaţiilor în care sporurile depăşesc în valoare salariul de bază al unui angajat din sistemul bugetar. Totodată, pedelistul a precizat că proiectul nu pune în pericol salariile mici. "Dacă legea va fi adoptată, majorările se vor face la salariile mici", a spus ministrul Economiei. În ceea ce priveşte, eventualele indexări în cursul acestui an, Videanu a afirmat că acestea nu vor avea loc decât în limita bugetului stabilit deja pentru fiecare instituţie în parte. "Alte indexări nu vor avea loc decât în urma unor disponibilizări", a adăugat Videanu, condiţie care limitează şi reducerea disparităţilor din sistem pentru anul 2009, chiar şi în cazul în care legea va fi adoptată în cursul acestui an.
Întrebat cum comentează faptul că există funcţionari parlamentari care au salarii chiar mai mari decât preşedinţii Camerelor, pedelistul a spus că un drept odată câştigat, nu mai poate fi luat.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat marţi, că nu este firesc ca angajaţii din anumite instituţii publice să aibă salarii mai mari ca şefii lor, spunând că numai o lege a salarizării unice va rezolva această problemă.
Antena3.ro