Antena 3 CNN Economic Biz News Salariul mediu net în ianuarie, la 1.355 lei, în scădere cu 9% faţă de anul trecut

Salariul mediu net în ianuarie, la 1.355 lei, în scădere cu 9% faţă de anul trecut

Salariul mediu net în ianuarie, la 1.355 lei, în scădere cu 9% faţă de anul trecut
09 Mar 2009   •   12:27

Salariul mediu net a scăzut cu nouă procente în prima lună a anului, faţă de luna decembrie a anului trecut şi a ajuns la 1.355 lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

Faţă de decembrie 2008, câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 134 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Motivul scăderii este unul simplu. În decembrie, veniturile au fost mai mari pentru că s-au acordat prime pentru sărbătorile de iarnă, prime de vacanţă, al 13-lea salariu sau au fost realizate producţii mai mari.

În agricultură, salariul mediu net a scăzut cu 6,7%, comparativ cu luna precedentă. Scăderi mult mai mari, de până la 20%, au fost înregistrate la activităţile de extracţie a petrolului şi a gazelor naturale, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă, administraţie publică şi fabricarea produselor farmaceutice.

Pe de altă parte, au fost sectoare în care s-au înregistrat şi creşteri. De exemplu, potrivit INS, în învăţământ, salariul mediu net a crescut cu aproape 5%, cel din asigurări tot cu 5%, iar cel din sănătate cu două procente.

Dacă facem, însă, comparaţie cu anul trecut, câştigul salarial mediu net a crescut cu aproximativ 13%.

Eşantionul cercetării statistice cuprinde 24.000 de unităţi economico-sociale. Au fost excluse doar unităţile cu mai puţin de trei salariaţi. Acestea reprezintă aproximativ 8% din totalul angajaţilor din sectorul economic.

Antena 3

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close