Potrivit proiectului, salariile de bază vor creşte în 2011 cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie.
"În anul 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aflat în plată la 1 octombrie 2010, se majorează cu 15%. Calculul concret al acestor drepturi salariale pentru anul 2011 se face astfel: cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aferent lunii iunie 2010, se diminuează cu un procent de 13,75%", se arată în document.
Salariile nu se mai modifică până în 2012
Proiectul mai scoate la iveală faptul că acest nivel salarial va fi menţinut până la sfârşitul anului 2011, fără să mai sufere vreo modificare.
"Diminuarea (prevăzută la calculul concret al drepturilor salariale-n.r.) se aplică până la data de 31 decembrie 2011. Până la această dată, Guvernul va întreprinde demersurile necesare în vederea evaluării condiţiilor care au justificat adoptarea măsurilor prevăzute de prezenta lege şi va elabora eventuale condiţii legislative referitoare la cuantumul drepturilor salariale în anul 2012", precizează Guvernul în document.
În momentul în care au fost reduse salariile cu 25%, Guvernul Boc a invocat articolul 53 din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale. Curtea Constituţională a dat aviz de constituţionalitate pe tăierea salariilor pentru o perioadă temporară, până la 1 ianuarie, fiind invocată starea de urgenţă prevăzută la articolul 53. , iar dacă prin legea salarizării unitare mai multe categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scăderii, noua lege ar putea fi considerată neconstituţională, au arătat sursele.
Proiectul Legii salarizării unitare mai prevede că valoarea de referinţă este de 600 lei, dar că în 2011 nu se aplică această valoare şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare.
Bugetarii nu primesc prime nici în 2011
În proiectul Legii salarizării se mai arată faptul că angajaţii din sectorul bugetar nu vor primi nici în 2011 prime, tichete de masă, cadou şi de vacanţă. Munca suplimentară va fi compensată numai cu zile libere.
Potrivit Legii salarizării, în anul 2011 nu se vor acorda nici ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.
"Sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 nu se mai acordă începând cu luna ianuarie 2011, aceastea au fost avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale ce se acordă în anul 2011 personalului din sectorul bugetar", se arată în proiect.
"În anul 2011, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător", se mai arată în document.