"După creşterea puternică a economiei în 2008, România pare supusă, la rândul său, unei încetiniri abrupte în 2009. După un impresionant 7,3% în 2008, considerăm că avansul PIB se va reduce la 0,8% în 2009", comentează analiştii de la S&P.
Rezistenţa economiilor central şi est-europene pare să se prăbuşească sub presiunea îndatorării ample în valută şi a potenţialei reprioritizări a finanţării între băncile străine, arată documentul publicat de S&P.
"Criza financiară care a început să afecteze economiile dezvoltate în august 2007 nu s-a reflectat imediat şi asupra statelor central şi est-europene. De altfel, şi în prima jumătate a lui 2008, economiile din zonă păreau să reziste bine, însă în a doua parte a anului trecut, efectele crizei au început să apară şi se intensifică în prezent", spune economistul-şef pentru Europa al S&P, Jean-Michel Six.
Agenţia consideră că în regiune, unele state au o economie mai stabilă: Cehia, Polonia şi Slovacia, în vreme ce România, alături de statele baltice, Bulgaria şi Ungaria sunt incluse într-o categorie mai vulnerabilă.
Estimările S&P pentru creşterea economică a Bulgariei sunt similare celor pentru România, agenţia de rating prognozând un avans al PIB în statul vecin de 1% în 2009. În cazul Ungariei, însă, agenţia de rating anticipează o scădere a PIB cu 2,5% în acest an. În privinţa statelor baltice, raportul aminteşte de dependenţa mare pe care acestea o au de finanţarea externă.
Oficialii BNR au criticat în repetate rânduri încadrarea României în aceeaşi grupă de risc cu statele baltice de către agenţiile de rating, argumentând că, spre deosebire de acestea, România are un regim de flotare controlată a cursului de schimb, o economie de dimensiuni mai mari, dar şi o dependenţă mai redusă de finanţarea externă.
Antena3.ro