Antena 3 CNN Economic Biz News S&P anticipează o recuperare economică în două viteze a zonei euro

S&P anticipează o recuperare economică în două viteze a zonei euro

1 minut de citit Publicat la 19:20 04 Iun 2010 Modificat la 19:20 04 Iun 2010
S&P anticipează o recuperare economică în două viteze a zonei euro
Criza datoriilor va amplifica diferenţele dintre statele din nordul şi cele din sudul zonei euro, Germania şi Franţa urmând să înregistreze o evoluţie pozitivă, potrivit unui studiu publicat joi de agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P), citat de Reuters.
Declinul euro, dacă se prelungeşte, va încuraja exporturile şi ar putea majora cu un punct procentual avansul economic al zonei euro în 2010, consideră analistul S&P Jean-Michel Six.

Germania şi Franţa, cele mai importante două state din uniunea monetară, nu vor fi afectate de recesiunea economică şi creşterea deficitelor bugetare prezente în state ca Spania şi Grecia, principalele victime ale crizei datoriilor suverane, ale căror perspective economcie sunt întunecate de măsurile severe de austeritate.

"Ciclul pozitiv va continua în următoarele nouă luni în Germania, Franţa, Austria, Olanda şi într-o măsură mai mică în Marea Britanie", a spus Six.

Economiştii prognozează în 2010 un avans economic de 1,6% în Germania, 1,4% în Franţa şi 1,2% în întreaga zonă euro. În anul următor, creşterea economică va ajunge la 2% în Germania şi 1,9% în Franţa şi restul zonei euro.

"Declinul euro, dacă persistă, ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru creştere, însă aceasta va rămâne sub presiune pe termen scurt, din cauza consumului redus", a adăugat el.

Din cauza politicilor de austeriate, S&P se aşteaptă la contracţia cererii de consum în Spania, Portugalia şi Marea Britanie, respectiv la o stagnare în Franţa, Italia şi Germania.

"Declinul euro susţine recuperarea într-un moment în care sunt implementate restricţii bugetare în economiile din regiune", a spus Six. Analistul a refuzat să discute despre prăbuşirea euro, acesta aflându-se încă mult peste nivelul minim istoric de 0,85 dolari atins în ocombrie 2000, la un an după lansarea la un curs de 1,17 dolari.

Moneda europeană se tranzacţionează la un curs de aproximativ 1,23 dolari în prezent.

S&P consideră că o depreciere de 1% a euro ar creşte exporturile reale cu 0,25 puncte procentuale. În primele cinci luni ale anului, euro a pierdut 10% din valoare faţă de dolar, reprezentând un impact pozitiv de 2,5 puncte procentuale în exporturile zonei euro.

Antena3.ro

×
x close