Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat, marţi, că "liderii politici ucraineni se înţeleg cu Uniunea Europeană, fără ca Rusia să ştie, în privinţa livrărilor de gaz rusesc şi semnează un document care nu se află deloc în concordanţă cu acordurile ruso-ucrainene din ianuarie".
Liderul de la Kremlin avea probabil în vedere declaraţia de la 23 martie 2009 care stipula divizarea companiei Naftogaz Ucraina în diferite tipuri de activităţi.
Potrivit surselor cotidianului Kommersant, conform planului privind această divizare, pe piaţa ucraineană a gazului Ukrtransgaz ar controla tranzitul de gaz şi umplerea stocurilor subterane, Neftgazset ar asigura sosirea combustibilului pe piaţa internă, iar Ukrgazdobicia s-ar ocupa de extracţie şi prospecţie geologică.
Această divizare este contrară înţelegerilor intervenite la data de 19 ianuarie cu Rusia.
Directorul Institutului de Strategii Globale de la Kiev, Vadim Karasev, apreciază că, în cazul divizării Naftogaz Ucraina în diverse tipuri de activităţi, Gazprom ar fi obligat să-şi vândă toată cantitatea de gaz la frontiera estică a Ucrainei, iar Naftogaz ar putea acorda acces la conducte tuturor furnizorilor care doresc acest lucru, ceea ce ar perturba monopolul consorţiului rus asupra tranzitului pe teritoriul ucrainean.
Agenţiile de ştiri au anunţat, marţi, că Ucraina a respectat cererile europenilor ridicând tariful tranzitului de gaz rusesc şi diminuând volumul achiziţiilor sale în 2010.
Astfel, Naftogaz a promis să reducă volumul prevăzut al achiziţiilor sale de la 52 de miliarde de metri cubi la 35 de miliarde.
În acelaşi timp, tariful tranzitului de gaz pe teritoriul Ucrainei ar urma să crească cu 35 la sută (până la 2,65 dolari pentru tranzitul a 1.000 de metri cubi pe o distanţă de 100 de kilometri, faţă de 1,7 dolari în prezent).
Gazprom nu şi-a dat acordul pentru aceste modificări. Directorul consorţiului, Aleksei Miller, declara în iunie: "Contractele semnate nu pot fi revizuite. Ele vor rămâne în vigoare până în 2019". O sursă apropiată de Gazprom a confirmat, marţi, că în cursul negocierilor desfăşurate săptămâna trecută nu s-a ajuns la nicio înţelegere.
Nu este exclus ca, în aceste condiţii, decizia de a soluţiona la nivel politic problemele privind gazele să fi fost luată deja, ceea ce constituie o practică obişnuită în relaţiile ruso-ucrainene.
Antena3.ro