FMI şi Banca Mondială - instituţii create după cel De-al Doilea Război Mondial, au fost depăşite de situaţie, iar super-puteri precum China, Rusia sau India vor să devină independente de presiunea SUA şi a aliaţilor europeni.
Conform unui raport ONU din 2014, țările BRICS sunt responsabile pentru cea mai mare parte a creșterii economice globale de după criza din 2007-2008. Numai faptul că aceste țări, care încă sunt în curs de dezvoltare, au rezervele financiare necesare pentru a pune pe picioare o alternativă la FMI este un motiv destul de bun să o facă, consideră cei care au scris raportul.
Crearea Noii Bănci de Dezvoltare va da puterea necesară statelor BRICS pentru a avea un cuvânt greu de spus în ceea ce privește dezvoltarea arhitecturii financiare globale.
Astfel, pentru a scăpa de sub dominaţia SUA şi a Europei, statele BRICS vor să îşi declare independenţa financiară, sătule "să nui aibă niciun cuvânt de spus în ceea ce priveşte deciziile FMI şi BM, decizii influenţate de America şi puterile Europei", scria Mark Weisbrot, analist financiar de la Washington.
Cine va pompa bani în noua instituţie financiară?
Potrivit raportului mai sus menţionat, China este motorul acestei instituţii. Ea va aduce cea mai mare parte din bani: 41 de miliarde de dolari, Brazilia, India şi Rusia vor contribui cu câte 18 miliarde de dolari, iar Africa de Sud va asigura 5 miliarde de dolari.
Planul este ca aceşti bani să rămână în rezerva fiecărui stat, dar, în caz de nevoie, aceste fonduri să fie destinate către statele partenere aflate în nevoie.
Pe lângă misiunea de susţinere financiară, această instituţie vizează şi lansarea unor proiecte de infrastructură şi ecologice, pentru ţările aflate în curs de dezvoltare, dar analiştii consideră că aceasta este o sabie cu două tăişuri, deoarece banii ar putea fi cheltuiţi mult prea uşor de state care nu au experienţă în astfel de proiecte.
Însă principala pârghie care va pune în mişcare această instituţie financiară a fost descrisă de preşedintele Rusiei: "Va fi o unealtă puternică de prevenire a noilor dificultăți economice și va stabili bazele pentru schimbări macroeconomice majore”.
Dacă ar fi să analizăm dincolo de aceste cuvinte, preşedintele rus vrea să îşi asigure un drum liber de America şi Europa, vrea să schimbe noua ordine mondială, în fruntea căreia se află de atâta timp SUA, iar Rusia este vectorul care va genera schimbări majore pe plan economic.