"Perspectivele rublei depind aproape în totalitate de amploarea declinului cotaţiei petrolului, de continuarea scăderii sau revenirea la creştere a acesteia", notează analiştii ING.
Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa londoneză, a scăzut miercuri cu până la 2%, la 83,37 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din noiembrie 2010.
Ruşii privesc cu îngrijorare deprecierea din acest an a rublei, care, alături de efectul interzicerii importurilor de produse alimentare din ţările occidentale, amplifică inflaţia şi sunt tentaţi să îşi plaseze economiile în alte valute, agravând tendinţa negativă a monedei.
Rubla resimte efectele retragerilor masive de capital declanşate de criza ucraineană şi sancţiunile occidentale fără precedent impuse unor companii şi persoane din Rusia, iar economia se află în pragul recesiunii.
Ministerul de Finanţe din Rusia va pune la dispoziţia băncilor comerciale lichidităţi în valoare de "câteva miliarde de dolari" prin organizarea de licitaţii în valută pe piaţa interbancară, în încercarea de a preveni o prea mare depreciere a rublei, relatează Bloomberg.
Prima licitaţie pentru depozite în valută va avea loc în mai puţin de o lună, a declarat miercuri ministrul de Finanţe, Anton Siluanov.
"Am decis să organizăm licitaţii în valută ca să reducem presiunea pe rublă", a spus Siluanov, care a adăugat că Trezoreria a acumulat suficiente fonduri în valută pentru a putea injecta lichiditate în sistemul bancar.