Reluarea propriu-zisă a importurilor de gaze va dura între 24 şi 36 de ore de la reluarea tranzitului.
Potrivit oficialilor Naftogaz, gazul rusesc a ajuns în Ucraina, în jurul orei 10:00.
Anunţul privind reluarea livrărilor de gaze a fost făcut încă de luni de către şeful gigantului rus Gazprom şi de premierul Cehiei, după ce Comisia Europeană a semnat varianta definitivă a protocolului privind monitorizarea tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina. Criza gazelor ruseşti a fost discutată şi la Bruxelles la întâlnirea de lucru a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a declarat, luni, la Bruxelles că speră ?că nu vor mai exista alte amânări, alte scuze, pentru că cetăţenii sunt cei care plătesc acest gaz.? De asemenea, el a spus că ?nu vor mai fi restricţii la livrările de gaz către Ucraina.?
După ce Rusia a anunţat că suspendă înţelegerea cu UE privind reluarea livrărilor de gaze naturale sub control european, Ucraina a arătat că va semna din nou acordul pentru supravegherea tranzitului de gaz rusesc către Europa pe teritoriul său, de această dată fără adăugirile contestate de Moscova.
Luni dimineaţă, reprezentanţii Gazprom au anunţat că oficialii de la Kiev au renunţat la clauzele anunţate şi au semnat tratatul cu Moscova privind tranzitul de gaze ruseşti.
Liderii ruşi au fost indignaţi când au descoperit, duminică, pe documentul semnat la Kiev, o adăugire scrisă de mână. Ucraina dorea să adauge la acord o declaraţie în care afirma că nu mai are nicio datorie pentru gazul cumpărat din Rusia şi respingea acuzaţia că ar fi sustras gaz din conducte.
Premierul Putin a calificat comportamentul ucrainenilor drept "inacceptabil", iar preşedintele Medvedev a ordonat guvernului să nu mai pună în aplicare acordul.
Antena 3