România s-a angajat faţă de Uniunea Europeană (UE) să finalizeze tranziţia la televiziunea digitală până în anul 2012. Autorităţile române nu au îndeplinit termenele impuse de UE. Primul termen impus prin tratatul comunitar pentru trecerea la televiziunea digitală terestră a fost finele anului 2009.
Strategia de trecere la televiziune digitală presupune şi acordarea de şase multiplexuri, două la început, care vor fi capabile să funcţioneze împreună cu televiziunea analogică, iar celelalte patru vor putea deveni operaţionale ulterior. La sfârşitul anului 2009, cele două multiplexuri ar fi trebuit să fie operaţionale. Acest lucru nu s-a petrecut, pentru că Ordonanţa de modificare a Legii Audiovizualului a întârziat de la aprobare.
Următorul termen pentru acordarea primelor două multiplexuri este 31 mai 2010. Luând în calcul termenele de contestaţie sau de cele în care trebuie achitate taxele de licenţă, termenul când posesorii vor primi licenţele va fi 1 iulie 2010 în cazul primelor două multiplexuri digitale şi 30 decembrie 2010 în cazul celorlalte patru multiplexuri.
?Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a repartizat frecvenţele din planul GE06 pe multiplexuri, astfel încât primele două multiplexuri să poată funcţiona în paralel cu frecvenţele existente, asigurând o perioadă de simulcast de cel puţin 1 an?, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.
?Pentru a putea trece la paşii următori şi pentru a stabili un calendar care să reflecte mai exact aceşti paşi, aşteptăm în acest moment adoptarea Hotărârii de Guvern care stabileşte tipurile de procedură de selecţie ce vor fi organizate pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru, a condiţiilor de acordare a acestora, precum şi a taxei de licenţă?, a spus Marinescu.
Hotărârea de Guvern ar fi trebuit să reactualizeze totodată termenele prevăzute în Strategia de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional întocmită de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
În anul 2012, emisia analogică TV va fi sistată şi va fi înlocuită de cea digitală. Astfel, cei care nu sunt abonaţi la un operator de cablu sau satelit nu vor mai putea viziona posturi TV. Normele UE prevede ca orice persoană să aibă acces la servicii de televiziune, cu toate că locuieşte în zone urbane intens populate sau zone rurale izolate.
Acesta este motivul pentru care statul va construi o infrastructură de transmisie digitală terestră (DTT) a posturilor TV, prin care vor putea fi urmărite, în mod gratuit, posturi TV publice şi cele mai urmărite canale private, per total 14 posturi.
Antena3.ro