Antena 3 CNN Economic Biz News Românii iau credite imobiliare din Ungaria. Condiţii mai avantajoase şi perioadă de aşteptare mai mică

Românii iau credite imobiliare din Ungaria. Condiţii mai avantajoase şi perioadă de aşteptare mai mică

Românii iau credite imobiliare din Ungaria. Condiţii mai avantajoase şi perioadă de aşteptare mai mică
23 Iun 2009   •   20:25

Cine nu se înţelege cu băncile româneşti pentru un credit imobiliar, ar putea să o facă cu cele ungureşti. Băncile maghiare oferă credite imobiliare pe bandă rulantă iar printre clienţi se numără mulţi arădeni, bihoreni, clujeni sau timişeni.

Băncile din Ungaria îşi atrag clienţi cu dobânzi de câteva ori mai mici decât la noi şi cu mai puţine hărtii. În plus şi preţurile caselor sunt mult mai mici. Spre deosebire de România, băncile ungureşti acceptă un grad de îndatorare de până la 90%.

De la 1 iunie, 18 bănci din Ungaria oferă bani şi străinilor. Nu e deloc greu să obţii un credit imobiliar şi nu e nevoie de venituri fabuloase. Pentru 20.000 de euro, de exemplu, e nevoie de un salariul de 800 de lei.

Viorica Matei este pensionară. Are 52 de ani şi în România nici nu îndrăznea să viseze la un împrumut pentru o casă. Şi-a cumpărta una în Ungaria. Femeia a luat un credit de 20.000 de euro şi a găsit o casă cu 35.000 de euro, pe care a cumpărat-o. Acum plăteşte o rată de 80 de euro pe lună.

În plină criză, băncile din Ungaria s-au reorientat şi au coborât ştacheta. Dobânda este mai mică, de la 3,5 până la 5,8% pentru creditele în valută, în euro sau franci elveţieni.

Perioada de aşteptare este de maxim o lună. Mai repede decât la noi şi cu acte mai puţine. Cei care vor să obţină un credit imobiliar au nevoie de fişa fiscală pe ultimul an, adeverinţă de salariu pe ultima lună şi o declaraţie pe proprie răspundere că nu mai au un alt împrumut la o bancă din Europa.

Largheţea bancherilor maghiari a salvat de la faliment şi agenţiile imobiliare din vestul ţării care intremediază mai multe tranzacţii peste graniţă.

Observator

×
Citește mai multe din Biz News
» Vezi toate știrile din Biz News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close