Antena 3 CNN Economic Biz News Românii care vor credite mai au o singură zi la dispoziţie. De la 1 februarie BNR schimbă condiţiile. Vezi care sunt

Românii care vor credite mai au o singură zi la dispoziţie. De la 1 februarie BNR schimbă condiţiile. Vezi care sunt

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:09 30 Ian 2012 Modificat la 06:09 30 Ian 2012
Românii care vor credite mai au o singură zi la dispoziţie. De la 1 februarie BNR schimbă condiţiile. Vezi care sunt
Foto: The Telegraph
Mâine este ultima zi în care se mai dau credite pe baza vechilor reguli. Şi asta pentru că noile norme ale BNR intră în vigoare de la 1 februarie.
Modificările vor afecta în principal împrumuturile acordate de bănci populaţiei, în timp ce instituţiile financiare nebancare vor avea ocazia să se impună pe piaţă. Sumele pe care românii le vor împrumuta vor fi mai mici, iar condiţiile de acordare a creditelor, mai drastice.

Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 25 la suta din valoarea locuintei cumparate, la creditele in euro, si de cel putin 40 la suta, la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni, potrivit noului regulament al BNR. 

Pe de altă parte, clientii bancilor care au venituri in valuta vor plati un avans minim de numai 20 la suta din valoarea locuinţei.  În ceea ce priveşte împrumuturile de consum, perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, fata de 10 sau chiar 15 ani, inainte de emiterea noilor conditii de catre Banca Centrala.

De câştigat vor avea instituţiile financiare nebancare, dar vor lua avânt şi cardurile de credit sau descoperitul de cont. Practic, aceste forme de finanţare vor lua locul clasicului împrumut de nevoi personale în euro, până acum preferatul clienţilor datorită dobânzilor mai avantajoase.

De exemplu, în acest moment, dobânda anuală efec­­tiv ă pentru creditele de con­sum în lei acordate de bănci se situează în jurul nivelului de 17%-18%, în timp ce mai multe instituţii financiare nebancare au dus costurile totale chiar sub 15%. În condiţii normale, dobânzile medii merg spre 20%.

 



×
Etichete: credite BNR
x close