România a plătit FMI dobânzi în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro de la semnarea acordului actual de împrumut, iar din august 2012 Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor vor începe să ramburseze şi ratele aferente tranşelor primite.
Prima plată a principalului va avea loc pe data de 6 august 2012 şi va fi în sumă de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST), ceea ce reprezintă peste 600 milioane de euro la cotaţia din prezent a DST.
Drepturile Speciale de Tragere (DST) reprezintă o unitate monetară folosită de FMI, care are la bază patru valute şi este folosită ca monedă în acordarea împrumuturilor de către instituţia financiară. În prezent, un DST este cotat la circa 1,16 euro.
Board-ul FMI a aprobat săptămâna trecută a şasea evaluare a acordului cu România şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia a acordat cea de-a şaptea tranşă din împrumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care care au fost viraţi BNR.
România plăteşte FMI o dobândă anuală de 3,5%, calculată la soldul tragerilor efectuate până la data respectivă şi nerambursat.
O misiune a FMI condusă de Jeffrey Franks se va afla la Bucureşti în perioada 25 ianuarie - 8 februarie pentru a şaptea evaluare din cadrul acordului stand-by cu România, în urma căreia instituţia ar putea să elibereze cea de-a opta tranşă şi ultima, în sumă de circa un miliard de euro.
România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 12,2 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.